Ανανεώθηκε:

Πρωτομαγιά 2018: Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε η ημέρα σε όλη την Ελλάδα (pics)

Newsroom Newsroom

Πρωτομαγιά 2018: Με συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε η ημέρα σε όλη την Ελλάδα (pics)

Σε εξέλιξη βρίσκονται σε όλη Ελλάδα το μεσημέρι της Τρίτης, οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος η οποία κορυφώθηκε με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

2018 prwtomagia19
prwtomagia 2018k
prwtomagia 2018k

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

prwtomagia 2018k
prwtomagia 2018k
2018 prwtomagia19

Στην πορεία κυριάρχησαν τα συνθήματα «Κόκκινη Πρωτομαγιά - πρωτοπόρα εργατιά», «Ζήτω, ο Μάης των εργατών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή».

2018 prwtomagia19

Στη δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε: «Το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού, ενιαία, για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατάργηση της φοροληστείας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η αιμορραγία των εργαζομένων, του λαού μας από τις συνεχείς πολεμικές πιστώσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βεβαίως για την αποδέσμευση τελικά απ’ όλες τις λυκοσυμμαχίες.

Το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα θα βρίσκεται πάντα, κάθε μέρα στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων. Καλή Πρωτομαγιά! Καλή δύναμη σε όλες και όλους!», κατέληξε.

2018 prwtomagia19
2018 prwtomagia19

Με μέλη και οπαδούς του ΜεΡΑ25, του κινήματος που έχει ιδρύσει, έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε «σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».

Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι κεντρικοί ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Στους δρόμους για τη σημερινή ημέρα βρέθηκαν επίσης το ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση αλλά και κομματικές οργανώσεις.

Επίσης, διάφορα Πρωτοβάθμια Σωματεία βρέθηκαν στο Μουσείο, για την δική τους απεργιακή συγκέντρωση.

Πορεία για την Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο και ορισμένα «μπλοκ» κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολέμων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει οι αντεργατικές συνθήκες να θεωρούνται κανονικότητα» τόνισε στην ομιλία του ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΟΔ Ανδρέας Γιακουμής, μίλησε για «ακραία επίθεση» που δέχεται ο εργατικός κόσμος, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο «δόγμα της λιτότητας» πρέπει να είναι πολυμέτωπος.

Μετά τις κεντρικές ομιλίες, διαβάστηκε το ψήφισμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και εψάλη ο Ύμνος των Εργατών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, όπως επίσης μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών» ο κεντρικός ομιλητής Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είπε πως είναι «παραμύθι» ότι τελειώνουν τα μνημόνια και έρχεται δίκαιη ανάπτυξη.

Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ μέσω κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφανιών.

Άλλες δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αντιεξουσιαστές κ.ά., και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας, από την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ). Ακολούθησαν πορείες με σημείο κατάληξης το Μνημείο του Εργάτη, στο ΕΚΘ.

Άγριο «στόλισμα» σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταση προκάλεσε η παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Ακριώτη στη φετινή απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Χανιά

Με δύο συγκεντρώσεις τα συνδικάτα γιόρτασαν στα Χανιά την εργατική Πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης στην πλατεία της Αγοράς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και ειρήνη στην περιοχή». Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αγοράς κατέθεσαν λίγο μετά, στέφανο στο μνημείο εργαζομένων στην περιοχή Πασακάκι, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση.

Μήνυμα υπέρ της στήριξης της εργασίας απέναντι σε κάθε νέο μέτρο αλλά και καταδίκης του πολέμου έστειλαν από την πλατεία εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. «Εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Νίκος Βουρλάκης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στην παλιά πόλη και το Ενετικό Λιμάνι.

Πάτρα

Με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Σπανός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο φετινός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους και σχεδόν όλη την κοινωνία σε εξαθλίωση από τις αδιέξοδες τροϊκανές πολιτικές» και απηύθυνε κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες για να έχουν αυτά που έχουν χάσει και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της πορείας αντιεξουσιαστών για την εργατική Πρωτομαγιά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Δραματικές εξελίξεις: Το Ισραήλ κηρύττει τον πόλεμο στο Ιράν

Αποκλειστικό: Κουμπάρος του Νίκου Πατέρα ο αστυνομικός που εκτέλεσαν στην Παλλήνη

Πρωτομαγιά 2018 LIVE: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε όλη την Ελλάδα (pics)
01
Πρωτομαγιά 2018 LIVE: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες σε όλη την Ελλάδα (pics)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved