ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η μαρτυρία έγκυου καθαρίστριας που δούλευε ανασφάλιστη στον ΟΑΕΔ

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η μαρτυρία έγκυου καθαρίστριας που δούλευε ανασφάλιστη στον ΟΑΕΔ

Συγκλονίζει με την μαρτυρία της, για τα όσα έχει βιώσει το τελευταίο διάστημα, η απλήρωτη και ανασφάλιστη έγκυος που εργάζεται ως συμβασιούχος καθαρίστρια στα κτήρια του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο.

Όπως η ίδια αποκαλύπτει, μιλώντας στο cretapost, πήρε την απόφαση να πιάσει δουλειά ως καθαρίστρια επειδή της έλειπαν 25 ένσημα για να μπορέσει να λάβει το επίδομα τοκετού του ΙΚΑ.

«Εγώ και ο σύζυγός μου ήμασταν άνεργοι. Έμεινα έγκυος και διαπίστωσα πως μου έλειπαν 25 ένσημα για να μπορέσω αφ’ ενός να ασφαλιστώ και αφ’ ετέρου να λάβω το επίδομα εγκυμοσύνης. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω μέρος στην συγκεκριμένη προκήρυξη και να εργαστώ στον τομέα της καθαριότητας. Δεν με ενδιέφεραν τόσο τα χρήματα όσο τα ένσημα που μου έλειπαν. Αν γνώριζα τι θα συνέβαινε δεν θα πήγαινε. Τελικά πήγα στην δουλειά, έθεσα σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μου και ουσιαστικά για το τίποτα», επεσήμανε η 39χρονη έγκυος προσθέτοντας παράλληλα πως προέρχεται από τρεις αποβολές και η απόφασή της να δουλέψει ήταν ρίσκο.

Η αρχή του Γολγοθά

Η 39χρονη, μαζί με χιλιάδες άλλα άτομα, έκαναν τα χαρτιά τους όταν βγήκε η προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ τον περασμένο χειμώνα.

Τελικά, προσλήφθηκαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου 478 άτομα σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η έγκυος στο Ηράκλειο και έπιασαν δουλειά στις 22 Μαΐου.

Οι περισσότεροι που εργάζονται ως συμβασιούχοι γνωρίζουν πως οι πληρωμές αργούν, δεν ήξεραν όμως τι συνέβαινε σε αυτήν την περίπτωση.

«Προσωπικά δεν έχω μόνιμη δουλειά κι εργάζομαι συχνά ως συμβασιούχος. Γνώριζα εξ αρχής ότι αργούν να μας πληρώσουν αλλά αυτό δεν με ένοιαζε. Εγώ κοπτόμουν για τα ένσημα. Ωστόσο, η πρώτη φορά που μου μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά ότι κάτι δεν πάει καλά ήταν πριν ένα μήνα περίπου. Εγώ είχα υποστεί αιμορραγία και πήρα αναρρωτική άδεια. Την ώρα που ήμουν στο σπίτι μου με παίρνουν τηλέφωνο από τα γραφεία του ΟΑΕΔ και μου λένε πως πρέπει να πάω αυτοπροσώπως εκεί για να παραλάβω ένα χαρτί. Πήγα, το παρέλαβα και μάλιστα μου ζήτησαν να υπογράψω ότι το πήρα. Στο χαρτί αυτό αναφέρεται ουσιαστικά πως υπάρχει μία δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τον εργολάβο για τις συμβάσεις. Κάποιο πρόβλημα που υπήρχε χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζονται πολλά πράγματα», υπογράμμισε σχετικά η 39χρονη έγκυος.

Το ΙΚΑ την ενημέρωσε ότι δεν ασφαλίζεται

Το πρόβλημα αναδείχθηκε σε… όλο του το μεγαλείο όταν η 39χρονη πήγε να κάνει τα χαρτιά της στο ΙΚΑ για την άδεια τοκετού.

«Τότε μου είπε η κοπέλα πως δεν είμαι ασφαλισμένη. Δεν υπάρχουν πουθενά ένσημα και δεν έχουν καμία ισχύ τα χαρτιά μου. Επίσης μου είπαν στο ΙΚΑ ήταν πως τα ένσημα για να οριστικοποιηθούν θέλουν τρεις μήνες άπαξ και μπουν. Αυτό σημαίνει ότι έχω deadline για το πότε θα μπουν τα ένσημα. Μας μένουν δύο μήνες. Δεν ξέρω πόσο περιθώριο έχω. Αν γίνουν παραπάνω οι μήνες μπορεί να μην το δεχθούν», ανέφερε σχετικά η έγκυος συμβασιούχος ενώ παράλληλα τόνισε πως έχει εκείνη την ημέρα «συνειδητοποιήσαμε ότι έχει κριθεί παράνομη η συγκεκριμένη προκήρυξη και κινδυνεύουν να μείνουν στον… αέρα 478 άτομα».

Έχει αναλάβει δικηγόρος την υπόθεση

Η υπόθεση που αφορά πλέον 478 συμβασιούχους έχει πάρει και την δικαστική οδό καθώς έχει αναλάβει το θέμα ένας δικηγόρος από την Αθήνα.

«Εκτός από το Σωματείο μας που γνωρίζει και χειρίζεται το θέμα έχει αναλάβει κι ένας δικηγόρος το ζήτημα. Εμείς περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη», ανέφερε σχετικά η 39χρονη έγκυος.