Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Μετέωρα: Αναρρίχηση που κόβει την ανάσα για τα τάματα του Αη Γιώργη του Μαντηλά (vid)

Newsbomb

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Πιστοί στο σημερινό (Δευτέρα του Πάσχα 25-4-2022), ραντεβού για το έθιμο οι αναρριχητές και απλοί πολίτες του Καστρακίου Καλαμπάκας, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες που έσπευσαν να δουν από κοντά τους αναρριχητές να μεταφέρουν τα μαντήλια – τάματα στον ιερό βράχο του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Εκατοντάδες μαντήλια-τάματα από τους πιστούς που συνέρρεαν από νωρίς σήμερα το πρωί στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, κάτω από τον επιβλητικό ιερό βράχο των Μετεώρων, όπου βρίσκεται η ερειπωμένη σκήτη, ανέβασαν αναρριχητές και κάτοικοι του Καστρακίου και όχι μόνο, κάνοντας συγχρόνως το τάμα τους.

Από νωρίς το πρωί έγινε η προεργασία της αναρρίχησης από έμπειρους αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σταθεροποιήθηκαν τα σχοινιά και στη συνέχεια πολλοί δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σκαρφαλώνοντας στο βράχο.

Με κομμένη την ανάσα όμως οι επισκέπτες και προσκυνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη. Συγχρόνως τελέσθηκε η Πανηγυρική θεία λειτουργία (θα ακολουθήσει βίντεο και φωτογραφίες ξεχωριστά), στο ομώνυμο εξωκλήσι που είναι χρισμένο κάτω από τον ιερό βράχο, όπου οι πιστοί προσήλθαν να λάβουν ένα κομματάκι μαντήλι – τάμα από τα μαντήλια του Άη Γιώργη.

Στην κάμερα του trikalaola.gr μίλησε ο Έφορος Αναρρίχησης της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας Χρήστος Μπαταλογιάννης.

Πηγή: trikalaola.gr