ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο αμετανόητος σουλτάνος, η στάση της Αθήνας και η θέση των Αμερικανών

Ο αμετανόητος σουλτάνος, η στάση της Αθήνας και η θέση των Αμερικανών
INTIME

Στα γνώριμα για τον ίδιο - επικίνδυνα μονοπάτια των προκλήσεων κινείται τα τελευταία 24ωρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι δεν λειτουργεί ούτε ως μέλος του ΝΑΤΟ και πολύ δε περισσότερο ούτε ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Χρειάστηκε να «εισπράξει» τρεις αρνήσεις από τους Αμερικανούς στα ανοίγματα που θεωρεί ότι έκανε, να μείνει στο περιθώριο του ουκρανικού, παρά τις επικοινωνιακές του προσπάθειες και να απομονωθεί και από την Ευρώπη, προκειμένου να δείξει και πάλι τις πραγματικές τους προθέσεις.

Την ώρα που η Ευρώπη φλέγεται από τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία προκαλεί και πάλι θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που η συμμαχία πρέπει να είναι και να δείχνει απολύτως ενωμένη.

Οι λόγοι που οδηγούν τον Ερντογάν σε αυτή τη νέα προκλητική τακτική έναντι της Ελλάδας, προφανώς έχουν σχέση με την αποτυχία του να παίξει σημαντικό ρόλο στα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία και στην αποτυχία του να κλείσει τα μέτωπα με τις ΗΠΑ και τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης (βλ. Γαλλία). Δεν είναι τυχαίο δε, ότι οι προκλήσεις εκδηλώνονται, λίγα 24ωρα μετά από την ανακοίνωση για το ραντεβού Μητσοτάκη - Μπάιντεν και την στιγμή που το κογκρέσο απορρίπτει κάθε συζήτηση περί συνέχισης της συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των εξοπλισμών. Μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από τον πρόγραμμα των F-35, ακολούθησε η «πόρτα» της Ουάσιγκτον στο αίτημα των γειτόνων μας για την αγορά F-16.

Στο ουκρανικό επίσης, οι πρωτοβουλίες Ερντογαν για απευθείας συνομιλίες Πούτιν - Ζελενσκι έπεσαν στο κενό και το μόνο που έμεινε από αυτή την ιστορία ήταν τα πομπώδη πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου και οι… τυμπανοκρουσίες Ερντογάν.

Η Αθήνα από την πλευρά της αντέδρασε ψύχραιμα και αποφασιστικά στις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ουδέποτε πίστεψε η είπε ότι τα Ελληνοτουρκικά θα επιλύονταν αυτόματα μετά από μια συνάντηση του με τον Τ. Ερντογάν, ενημέρωσε την ηγεσία του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας. Επίσης ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τους Γάλλους (που έχουν την προεδρία της ΕΕ ) και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες και νέα διαβήματα, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι τουρκικές προκλήσεις προφανώς και θα τεθούν ως θέμα, από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που θα οδηγήσει και τους Αμερικανούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον το τελευταίο που θέλει αυτή την περίοδο είναι η δημιουργία νέων προβλημάτων και ειδικά στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Με την Τουρκία το κλίμα είναι ούτως ή άλλως βαρύ εξαιτίας των S-400 και της «γκρίζας» θέσης που έλαβε η Άγκυρα έναντι της Ρωσίας και κατά συνέπεια η Τουρκία θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την Δύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την - ήδη λαβωμένη - οικονομία της, τα εξοπλιστικά της προγράμματα και τον διεθνή ρόλο που θα ήθελε να διαδραματίσει ο Ταγίπ Ερντογάν .