ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Το «Ναι» της Ελλάδας προσδοκά ο Αναστασιάδης

Κυπριακό: Το «Ναι» της Ελλάδας προσδοκά ο Αναστασιάδης

-Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο στο Μαξίμου.

-Νέο γύρο διαπραγματεύσεων, για συνολική επίλυση του κυπριακού, θέλει να ξεκινήσει ο Αναστασιάδης.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Γιάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, συναντώνται με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Όπως υποστήριξε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της Κύπρου, υπάρχουν πλέον σοβαρές προοπτικές για διαμόρφωση ενός ουσιαστικού και ικανοποιητικού κοινού ανακοινωθέντος.

Η κυπριακή κυβέρνηση λοιπόν, επί της ουσίας, έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να αποσπάσει το «Ναι» του Α. Σαμαρά και της ελληνικής κυβέρνησης για την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος.

Το κοινό ανακοινωθέν ανάμεσα στην Κύπρο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν σημαίνει φυσικά επίλυση του Κυπριακού, σηματοδοτεί όμως την επανέναρξη των συνομιλιών οι οποίες είχαν σταματήσει το 2012.

kipriako

Τις τελευταίες ημέρες εντατικοποιήθηκαν οι παρασκηνιακές διεργασίες για την τελική σύνταξη του συγκεκριμένου εγγράφου, οι οποίες κορυφώθηκαν με την επίσκεψη στην Αθήνα, τη Λευκωσία και τα κατεχόμενα, της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία προετοίμασε το έδαφος...

Η κυρία Νούλαντ ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες και όλα δείχνουν ότι το ανακοινωθέν θα βασίζεται στο προσχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κύπρου στις 18 Δεκεμβρίου.

Το προσχέδιο αυτό καλύπτει, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, τρία βασικά της αιτήματα, τα "three singles":

  1. Το νησί θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια.
  2. Σύμφωνα με το προσχέδιο η ενωμένη Κύπρος θα αποτελεί μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
  3. Το ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα ίσα κράτη.

«Απαράδεκτο επί της ουσίας» χαρακτήρισε χθες το βράδυ το προσχέδιο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Ο γιος του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, μιλώντας σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε συνομιλίες βάσει του συγκεκριμένου κειμένου.

Διαβάστε επίσης:

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος

Οι πέντε διαφορές για το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος για Κυπριακό

Ολόκληρο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό