Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ο... πονοκέφαλος των αγροτών που τελειώνει και η σιγουριά για Λιβανό, Σκυλακάκη

Ο... πονοκέφαλος των αγροτών που τελειώνει και η σιγουριά για Λιβανό, Σκυλακάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ήπειρο - Φωτογραφία αρχείου
InTime

Μου σφύριξε λοιπόν η γάτα πως ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί αύριο την Ήπειρο για επαφές με τους τοπικούς φορείς.

Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, θα επισκεφθεί μάλιστα και καλλιέργειες πατάτας στη Χρυσοβίτσα αλλά και μία εταιρία start up στην περιοχή. Στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς, όπως φαίνεται, κλείνει ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» που είχε προκύψει με τους αγρότες που είχαν δει τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από δύο ισχυρούς παγετούς τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Περισσότερες από 1.300, δενδρώδεις κυρίως, καλλιέργειες είχαν καταστραφεί ολοσχερώς σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, ενώ είχαμε και κάποιες καταστροφές σε Στερεά Ελλάδα και στη Βόρεια Πελοπόννησο.

Τότε, όπως μου θύμισε η γάτα, ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Νεμέα και είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση θα περίμενε την ανθοφορία μέχρι τα τέλη Μαΐου όπου και θα υπήρχε η συνολική εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ. Ο Μάιος τελείωσε και τα μαντάτα δεν ήταν καλά, καθώς οι ζημιές ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι όλος ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για το έτος δεν ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ δείχνει και το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και της απόγνωσης, των αγροτών.

Με δεδομένο ότι αντίστοιχες καταστροφές είχαν και στην Ιταλία και στη Γαλλία, η Αθήνα κινητοποιήθηκε με τον Σπήλιο Λιβανό να αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στέλνοντας επιστολές, επισκεπτόμενος ομολόγους του και κινητοποιώντας τα αρμόδια όργανα έτσι ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ενισχύσει τους παραγωγούς από κρατικούς πόρους αλλά και να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση από την ΕΕ. Έκτακτη ενίσχυση δεν έφτασε, αλλά το πράσινο φως για στήριξη από τον προϋπολογισμό δόθηκε και έτσι χθες ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης, αλλά και η πρώτη προκαταβολή της τάξης του 40% προς τους αγρότες.

Βέβαια, η υπόθεση δεν σταματά εδώ καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και δεν επηρεάζουν μόνο τους αγρότες. Στην αγορά ήδη παρατηρείται έλλειψη, για παράδειγμα στα κεράσια, με τις τιμές να είναι υψηλότερες ενώ έχουν επηρεαστεί σημαντικά και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και τα συσκευαστήρια φρούτων στη Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα μάλιστα για τους εξαγωγείς είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι πελάτες τους θα κληθούν φέτος να στραφούν σε άλλες αγορές και οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν έναν αγώνα δρόμου του χρόνου για να μπορέσουν να τους πείσουν να επιστρέψουν και πάλι.

Μαθαίνω πάντως πως στο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς, αλλά και τη συνεργασία, του Σπήλιου Λιβανού με τον Θοδωρή Σκυλακάκη, δύο στελέχη που θα πρέπει, όπως μου είπε η γάτα, να κοιμούνται ήσυχοι ενόψει του αναμενόμενου, αν και όχι πριν τον Σεπτέμβριο, ανασχηματισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Κομβικός μήνας ο Ιούλιος! Καταργείται η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους