ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει ο «Ξενοφών» - Απαγορευτικό στα λιμάνια - Κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει ο «Ξενοφών» - Απαγορευτικό στα λιμάνια - Κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες

Καιρός σήμερα: Σφοδρό είναι από την Τρίτη το πρώτο φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση θερμοκρασίας και τους πολυ θυελλώδεις ανέμους - Σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) - Ο «Ξενοφών», όπως βαφτίσθηκε η κακοκαιρία από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), είναι η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Για σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ.

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη τη χώρα ενώ σε πολλές περιοχές καταγράφονται σοβαρά προβλήματα και καταστροφές, κυρίως λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.

A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιο πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7-8 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη Μακεδονία μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα νότια, με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 5-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο, νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 8-9 μποφόρ και βαθμιαία 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8-9 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι, βορειοδυτικοί 7-8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τετάρτη (26/9)

Αναμένονται αυξημένες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία προβλέπεται πως θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Πέμπτη (27/9)

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα κεντρικά και στα νότια και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Παρασκευή (28/9)

Η ΕΜΥ προβλέπει μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, με βορειοανατολικούς ανέμους 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ, με εξασθένηση το Σάββατο. Προβλέπεται επίσης πως στην κεντρική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και εκδήλωση καταιγίδων.

Κλειστά τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο

Σήμερα Τετάρτη (26/09), κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο καθώς βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Αναλυτικότερα, στην Τήνο θα μείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες σήμερα όπως και στη Μύκονο. Στην Άνδρο, αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο σήμερα όσο αύριο, Πέμπτη.

Ολικό απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Δεμένα είναι τα πλοία το πρωί της Τετάρτης (26/09) στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου καθώς εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ καθώς βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Παράλληλα, κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί: «Προσοχή όσοι βρίσκεστε στη Δυτική Ελλάδα»

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για την ανάγκη σωστής ενημέρωσης των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, λόγω της δημιουργίας βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο.

Πρόκειται για φαινόμενο που δημιουργεί ανησυχίες στους μετεωρολόγους για την τελική του ένταση και την πορεία που θα διαγράψει, κάτι που καταγραφεί στο μήνυμα του στη σελίδα του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ καταγραφεί όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το φαινόμενο που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ακόμα και σε Μεσογειακό Κυκλώνα.