ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Η κακοκαιρία χτύπησε Κέρκυρα, δυτική Ελλάδα - Πώς θα κινηθεί τις επομενες 5 ημέρες

Καιρός: Η κακοκαιρία χτύπησε Κέρκυρα, δυτική Ελλάδα - Πώς θα κινηθεί τις επομενες 5 ημέρες
Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται σε καλλιέργειες και δρόμους σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας.
pelop.gr

Καιρός σήμερα: Ισχυρές  καταιγίδες αναμένονται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, έως την Τρίτη - Αεροχείμαρρος θα σαρώσει τη χώρα - Σε ισχύ είναι από σήμερα Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ - Θυελλώδεις άνεμοι από τα ξημερώματα στην Κέρκυρα - Δεμένα τα πλοία ανοιχτού τύπου στα λιμάνια - Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται σε καλλιέργειες και δρόμους σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα σαρώσουν τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη και της κίνησης του αεροχειμάρρου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά αναμένεται να είναι τοπικά έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Από τις απογευματινές ώρες και σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, εκτός από τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα, όπου οι τοπικές βροχές και καταιγίδες θα διατηρηθούν και κατά τις βραδινές ώρες.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), διαδοχικά συστήματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα μας από σήμερα Παρασκευή (26-11-2021) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Σήμερα Παρασκευή (26-11-2021) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, βαθμιαία στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και σταδιακά στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα που δεν αποκλείεται στη δυτική Ελλάδα να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη.

β. Το Σάββατο (27-11-2021) νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει από το απόγευμα το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και το βράδυ το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν την Παρασκευή (26-11-2021) που θα φτάνουν στα πελάγη τα 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως από το μεσημέρι στα δυτικά και από αργά το βράδυ στα ανατολικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν την Κυριακή (28-11-2021) και τη Δευτέρα (29-11-2021) κατά διαστήματα στη δυτική Ελλάδα και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Κέρκυρα: Θυελλώδεις άνεμοι

Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από τα ξημερώματα την Κέρκυρα με θυελλώδεις ανέμους, της τάξεως των 7-8 μποφόρ να πνέουν στο νησί, ενώ κατά τόπους σημειώνονται σποραδικές καταιγίδες.

Από την κακοκαιρία έχουν προκληθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο από σπασμένα κλαδιά δέντρων, ενώ μέχρι αυτή την ώρα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για δέκα κοπές δέντρων, κυρίως στην Κεντρική Κέρκυρα.

Παράλληλα σε ισχύ είναι από το πρωί η απαγόρευση απόπλου στα πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Δυτική Αχαΐα: Πλημμύρισε ο κάμπος

Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται σε καλλιέργειες και δρόμους σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κυριο λογο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με θερμοκήπια. Έχουν μετατραπεί σε λίμνες, καθώς η επικάλυψη μεγάλων επιφανειών με ναύλον, δεν επιτρέπει την απορρόφηση του νερού. Αποτέλεσμα τα νερά να “μπουκώνουν” σε γεφύρια η κατασκευή των οποίων χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια να υπερχειλίζουν και να πλημμυρίζουν και δρόμοι, παρά το γεγονός οτι ο Δήμος είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς.

Μποντέικα, Λάππα, Άραξος, Σαγέικα, Λακόπετρα,είναι τα σημεία που επιχειρούν τα συνεργεία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ενώ από τα ξημερώματα, έχουν ενεργοποιηθεί με εντολή του Δημάρχου Σπύρου Μυλωνά και οι 6 ιδιώτες – εργολάβοι. Το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έχει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας, Κώστας Ταπεινός.

Τι είναι ο αεροχείμαρρος

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) ονομάζεται ένα ισχυρό και ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.

Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτή η αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά κρύων αερίων μαζών προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ μεταφορά θερμών αερίων μαζών αναμένεται πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα βρεθεί στο μεταίχμιο δύο αερίων μαζών με έντονη θερμοκρασιακή διαφορά δημιουργώντας έτσι μια ζώνη όπου αναμένεται ο σχηματισμός και η κίνηση διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απογραφή 2021: Δόθηκε παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

Σέρρες: «Οι κληρικοί είμαστε και εμείς με χαρές» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Κερατσίνι: Έβλεπαν την 8χρονη να ξεψυχάει και την… κλωτσούσαν – Το βίντεο που προκαλεί οργή