ΚΑΙΡΟΣ

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Έτσι θα εξελιχθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας - Πού χρειάζεται προσοχή

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Έτσι θα εξελιχθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας - Πού χρειάζεται πολύ προσοχή
Πού χρειάζεται προσοχή.
Intime News

Κακοκαιρία: Τα χειρότερα φαίνεται πως πέρασαν σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr για την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες στην Αττική αλλά και την υπόλοιπη χώρα – Πού χρειάζεται προσοχή.

Ο φόβος για ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, με το λιώσιμο του εναπομείναντα πάγου στους δρόμους, απομακρύνεται σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος του Open ανέφερε πως η νέα κακοκαιρία -τελικά- ήταν πιο ήπια από ό,τι περιμέναμε. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως στην Αττική ίσως χιονίσει στα ημιορεινά το βράδυ του Σαββάτου (29/1) ενώ οι βροχοπτώσεις θα είναι ήπιες, με αποτέλεσμα ο εναπομείναντας πάγος να λιώσει με ρυθμό τέτοιο που δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ζητά την προσοχή των κατοίκων των Βιλίων και των κοντινών περιοχών.

Το απόγευμα του Σαββάτου, άλλωστε, στα Δερβενοχώρια ξεκίνησε ήδη η χιονόπτωση, με την Τροχαία να απαγορεύει την κυκλοφορία των βαρέου τύπου οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) επί της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θήβας από το ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» έως τα όρια της Αττικής.

«Τα χιόνια ίσως κάνουν την εμφάνισή τους στα ημιορεινά της Αττικής, περίπου στα 500-600 μέτρα υψόμετρο. Στα Βίλια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εκεί το φαινόμενο θα είναι έντονο.

Σε περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως θα συνεχιστούν οι ήπιες βροχές μέχρι το πρωί της Κυριακής (30/1). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα εναπομείναντα χιόνια να λιώσουν με τέτοιο ρυθμό που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα και πλημμύρες, όπως φοβόμασταν αρχικά.

Έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις κατά τόπους στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, χωρίς όμως να φαίνεται πως θα δημιουργήσουν προβλήματα. Ο καιρός θα φτιάξει από το μεσημέρι της Κυριακής, με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής», ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες στους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες αυτοπροστασίας στους πολίτες ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, οι πολίτες πρέπει:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.