ΚΑΙΡΟΣ

Ντάφης στο Newsbomb.gr: Κακοκαιρία εξπρές από το βράδυ – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα

Ντάφης στο Newsbomb.gr: Κακοκαιρία εξπρές από το βράδυ – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα
Μέχρι πότε θα διαρκέσει
Intime News

Μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» αλλά και το σύντομο κύμα επιδείνωσης την Παρασκευή (28/1) και το Σαββάτο (29/1), ο καιρός αλλάζει και πάλι από το βράδυ της Δευτέρας (31/1) – Τι αναφέρει στο Newsbomb.gr ο φυσικός - μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα, αρχής γενομένης από το βράδυ της Δευτέρας (31/1) στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα.

Ο καιρός αλλάζει με έντονες βροχοπτώσεις αλλά και πυκνό χιόνι στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, όμως το απόγευμα θα κατηγοριοποιηθεί η κακοκαιρία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βάσει του δείκτη επικινδυνότητας (RPI).

Ο Σταύρος Ντάφης μίλησε στο Newsbomb.gr για το νέο κύμα, τονίζοντας πως χρειάζεται προσοχή στην Αττική και ειδικά στα σημεία όπου τα δέντρα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και ακόμα δεν έχουν μαζευτεί από τους δρόμους.

«Από το βράδυ της Δευτέρας (31/1) το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα με πολλές βροχές. Πυκνό θα είναι το χιόνι -ειδικά την Τρίτη (1/2), βόρεια και ορεινά, ενώ στα λευκά αναμένεται να «ντυθεί» κεντρική Ελλάδα.

Στην Αττική αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις με νοτιάδες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα δέντρα και τα κλαδιά τα οποία κρέμονται στους δρόμους μετά την κακοκαιρία ‘’Ελπίδα’’. Πρέπει να μαζευτούν ώστε να μην πέσουν και δημιουργήσουν υλικές ζημιές.

Το απόγευμα θα κάνουμε σύσκεψη ώστε να κατηγοριοποιήσουμε την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων βάσει του δείκτη ''RPI''», ανέφερε ο φυσικός – μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Τι είναι ο δείκτης RPI

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής.

Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε και θα εφαρμοστεί βασίζεται στον υπολογισμό ενός δείκτη ο οποίος ονομάζεται "Δείκτης Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης - (Regional Precipitation Index - RPI)". Ο δείκτης λαμβάνει θετικές τιμές όταν αναμένεται βροχή σε κάποια περιοχή της χώρας. Από την τιμή του δείκτη καθορίζεται το επίπεδο/κατηγορία της αναμενόμενης κακοκαιρίας.

Ο υπολογισμός του δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

  • Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα ΜΕΤΕΟ.
  • Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
  • Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Πριν την εφαρμογή της νέας μεθόδου κατηγοριοποίησης των ισχυρών βροχοπτώσεων, προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη ισχυρών κακοκαιριών της τελευταίας τριακονταετίας (1991-2020). Εντοπίστηκαν 1374 ημέρες μέσα στο διάστημα 1991-2020 με θετικό δείκτη RPI, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12.5% των ημερών της τριακονταετίας. Η στατιστική ανάλυση οδήγησε στη διαμόρφωση πέντε κατηγοριών ταξινόμησης των κακοκαιριών, όπως διακρίνεται και στον παρακάτω πίνακα και σχήμα:

Για παράδειγμα, πρόσφατες κακοκαιρίες όπως ο Ιανός (18 Σεπτεμβρίου 2020), ο Ξενοφών/Ζορμπάς (29 Σεπτεμβρίου 2018), η Ευρυδίκη (16 Νοεμβρίου 2017, πλημμύρες στη Μάνδρα) και ο Γηρυόνης (25 Νοεμβρίου 2017 με τέσσερις νεκρούς), με βάση το δείκτη RPI κατατάσσονται στην κατηγορία 5 (Ακραία). Επίσης στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται και οι πρόσφατες κακοκαιρίες Μπάλλος και Διομήδης.

Ανάλογες προσεγγίσεις κατηγοριοποίησης κακοκαιριών ακολουθούνται στις ΗΠΑ, με έμφαση στην κατανομή του ύψους χιονιού, κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Από τον Ιανουάριο του 2022 στις ανακοινώσεις για επερχόμενες κακοκαιρίες θα δίνεται και η εκτιμώμενη κατηγορία της επικινδυνότητας της αναμενόμενης βροχής.

Όπως όλες οι νέες προσεγγίσεις έτσι και η συγκεκριμένη της κατηγοριοποίησης θα έχει μια περίοδο δοκιμαστικής επιχειρησιακής λειτουργίας ώστε να εντοπιστούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στην εφαρμογή της μεθόδου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.