ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας – Με καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός της Τρίτης (pics)

Νέο κύμα κακοκαιρίας – Με καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός της Τρίτης (pics)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν σήμερα Τρίτη (22/9) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας – Τα φαινόμενα στην ανατολική Ελλάδα θα είναι έντονα - Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Σταδιακά, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 22 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι όποιες μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους ισχυρές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 22 βαθμούς κελσίου

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι ισχυρά από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 14 έως 26 βαθμούς κελσίου, στα δυτικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα νότια θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας

Από την κακοκαιρία δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα (21/9).
Πρόκειται για έναν 52χρονο κτηνοτρόφο ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό στην περιοχή Αγίου Πέτρου Κυνουρίας. Ο άτυχος άντρας έχασε τη ζωή του όταν επιχείρησε να προφυλαχτεί κάτω από ένα δέντρο.
Το ενδεχόμενο να έχασε τη ζωή της επίσης από κεραυνό εξετάζεται και για την περίπτωση μιας 73χρονης γυναίκας η οποία βρέθηκε νεκρή το πρωί της Δευτέρας στην Σαλαμίνα από πυροσβέστες.

Επίσης στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στα Βασιλικά, οι λιμενικές Αρχές αναζητούν έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρία βρισκόταν μέσα σε βάρκα, η οποία έπεσε στα βράχια παρασυρόμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τα μεγάλα κύματα.

Καταστροφές στη Καλαμάτα και τη Σκάλα Λακωνίας από ανεμοστρόβιλο

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στην περιφέρεια της Καλαμάτας από το καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου τις πρωινές καταιγίδες της Δευτέρας. Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, κομμένοι στύλοι της ΔΕΗ, ξεριζωμένα δέντρα, συνθέτουν την εικόνα των περιοχών που έπληξε ο ανεμοστρόβιλος.

Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα είναι τεράστιες καθώς ο ανεμοστρόβιλος «ήταν ένας πραγματικός πρωινός διάβολος», όπως τον χαρακτήρισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Νίκας.

«Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη» είπε ο κ. Νίκας, που εκτιμά πως οι ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα είναι τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαθίστανται. «Μιλάμε για ολική καταστροφή και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προβαίνουν ήδη στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και γεωτεχνικοί της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις αγροτικές καλλιέργειες.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τραυματίστηκαν πέντε άτομα εκ των οποίων ένας σοβαρά, ωστόσο η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική και υπάρχει διακοπή ρεύματος στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αφού έχουν πέσει κι άλλου έχουν κοπεί στη μέση κολώνες της ΔΕΗ και συνεργεία της επιχείρησης έχουν φτάσει και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα και στην Πάτρα

Πλημμύρες σε υπόγεια και προβλήματα στη κυκλοφορία των οχημάτων, προκάλεσε η κακοκαιρία στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών.

Επίσης, προβλήματα έχουν προκληθεί και σε άλλους δρόμους της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο κέντρο της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις