ΕΛΛΑΔΑ

Ο δρόμος για τη φυλακή… σταμάτησε στο Δημαρχείο

Ο δρόμος για τη φυλακή… σταμάτησε στο Δημαρχείο

Στις χώρες του εξωτερικού οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολλών «άτακτων» διασήμων και μη που εκτίουν ποινές με κοινωφελή εργασία είναι γεγονός. Δεν είναι λίγες οι ξένες κινηματογραφικές ταινίες που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα…

Στην Ελλάδα δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόνοια έως ότου για πρώτη φορά θεσπίστηκε η δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας το έτος 2010. Πλέον ο νόμος εξελίχθηκε και έλαβε την τελική του μορφή το 2012.

Μ’ αυτό το νομικό οπλοστάσιο πολίτες, που το δικαστήριο τους έχει καταδικάσει για πλημμέλημα, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εργασία σε κάποιον Δήμο ή σε άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έτσι να αποφύγουν τη δραματική εμπειρία της φυλακής. Βέβαια, πέραν των λόγων που πρέπει να συντρέχουν ώστε ο καταδικασθείς να μπορεί να εκτίσει την ποινή του προσφέροντας κοινωφελή εργασία, ένας ακόμα έχει να κάνει με την έλλειψη δυνατότητας να καταβάλει το χρηματικό ποσό που ορίζει η δικαστική απόφαση για την μετατροπή της ποινής φυλάκισης που του επιβάλλεται.

Τότε και εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία από το δικηγόρο ώστε να βρεθεί ο δημόσιος φορέας που να δέχεται τον καταδικασθέντα για να εργαστεί στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, η Εισαγγελία διαβιβάζει την απόφαση στο φορέα και αυτός με την σειρά του καλεί τον πολίτη για να εργαστεί στην υπηρεσία που θα του ορίσει. Αξίζει να σημειωθεί πως για να έχει τη δυνατότητα ο καταδικασθείς να προσφέρει εργασία, δεν θα πρέπει να έχει συνολική ποινή φυλάκισης που να ξεπερνά τα πέντε έτη.

Οι ώρες κοινωφελούς εργασίας που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο, ώστε να μετατραπεί η αντίστοιχη ποινή φυλάκισης, έχουν ως εξής:

  • Έως ένα έτος φυλάκισης – Από 100 έως 240 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από ένα έως δύο έτη φυλάκισης – Από 241 έως 480 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από δύο έως τρία έτη φυλάκισης – Από 481 έως 720 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από τρία έως τέσσερα έτη φυλάκισης – Από 721 έως 960 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
  • Από τέσσερα έως πέντε έτη φυλάκισης – Από 961 έως 1.200 ώρες κοινωφελούς εργασίας.

Επισημαίνεται ότι ο πολίτης που προσφέρει κοινωφελή εργασία δεν λαμβάνει την οποιαδήποτε αμοιβή.

Είναι προφανές πως με το παραπάνω μέτρο αφενός μπορεί να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των φυλακών. Αφετέρου λόγω και των γνωστών συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα, πολίτες που βαρύνονται με πλημμελήματα – εφόσον δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για την μετατροπή της ποινής φυλάκισης που τους επιβάλλεται και προσφέρουν εργασία – δεν έρχονται σε επαφή με κρατούμενους που βαρύνονται με σοβαρότατα αδικήματα, γεγονός που έχει σαφή ψυχολογικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο larissa.net

Διαβάστε επίσης:

ΕΛ.ΑΣ.: Επιχείρηση-σκούπα στην Κρήτη – 167 συλλήψεις σε 2 ημέρες

Θρηνεί το πανελλήνιο: «Δεν θα ξεχάσουμε αυτές τις εικόνες» λένε οι ντόπιοι (vid)

Μετακινήθηκε η Λήμνος – Τα 6,5R την έστειλαν πιο κοντά στον Αη Στράτη

Φωτόπουλος: Ο υπουργός παρανομεί–Δεν ντρέπονται να μας υποδέχονται έτσι;

Κύμη: Μετά το μνημόσυνο 55 άτομα πήγαν στο… νοσοκομείο!

Πλάτανος καταπλάκωσε θανάσιμα 9χρονο παιδάκι

Τρίκαλα: Δεν φαντάζεστε τι έκρυβε το κεσεδάκι – Αντί γιαούρτι έφαγε…