ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρισε από «αγανακτισμένους» το Σύνταγμα

Πλημμύρισε από «αγανακτισμένους»  το Σύνταγμα
Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές στο Σύνταγμα...

Το ημερολόγιο των «Αγανακτισμένων» γράφει 5η μέρα κινητοποιήσεων στο Σύνταγμα.

Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην «καρδιά» της Αθήνας και στέλνουν μήνυμα λαϊκής αφύπνισης, απέναντι σε μια πολιτική που τους «σκοτώνει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συγκέντρωση της Κυριακής θα είναι η μεγαλύτερη, καθώς αναμένεται να πυκνώσει και άλλο τις επόμενες ώρες. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως απόψε θα γίνει η μεγαλύτερη διαδήλωση των αγανακτισμένων, εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι οι σκηνές είναι περισσότερες από όλες τις άλλες ημέρες.

Ένα χαρακτηριστικό της σημερινής συγκέντρωσης είναι, ότι για πρώτη φορά ο κόσμος δεν στέκεται μπροστά στα σκαλιά της Βουλής, όπως τις προηγούμενες ημέρες, αλλά έχει εισχωρήσει στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Τα συνθήματα, που δονούν την ατμόσφαιρα, είναι "κλέφτες", "προδότες", "πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω", "μας κάνατε μπ...."

Πολύχρωμα πανό και ελληνικές σημαίες έχουν απλωθεί στο Σύνταγμα, οι κατσαρόλες ηχούν δυνατά ενώ οργανωμένοι οι «Αγανακτισμένοι» έχουν στήσει μέχρι και σκηνές.

Οι αγανακτισμένοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν πολλές ώρες και πρόκειται να έλθουν και τις επόμενες μέρες. Για το λόγο αυτό προχώρησαν σε αυτοοργάνωση. Συγκεκριμένα συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου.

Η μέρα, σήμερα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς οι διαδηλωτές της Αθήνας συντονίζουν τη δράση τους με τους «αγανακτισμένους» όλη της Ευρώπης στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής δράσης.

Το απρόοπτο

Μια νεαρή διαδηλώτρια τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά, όταν την παρέσυρε αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ηλικιωμένη στη Λεωφόρο Αμαλίας.

Κινητοποιήσεις γίνονται σήμερα και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, όπου οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν εμποδίζουν τους συγκεντρωμένους.

Ο Πάγκαλος

Η κινητοποίηση της Κυριακής έχει και έναν πρόσθετο λόγο μαζικότητας, την απάντηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος τους χαρακτήρισε «μόδα», η οποία μάλιστα μπορεί να αποδειχτεί και «επικίνδυνη» για τη Δημοκρατία: «Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους που ακολουθούν τη μόδα των Νέων Τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του facebook».

Στην τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με το σύνθημα: «Σφάξτε το χοντρό να φάμε χοιρινό».

Το μετρό

Ενδεικτικό του πλήθους που συνεχίζει να συρρέει στην πλατεία Συντάγματος, είναι και το γεγονός ότι το μετρό διέρχεται από το συγκεκριμένο σταθμό χωρίς να πραγματοποιήσει στάση, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα