ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Τρόμος σε φεστιβάλ φαγητού - Ένοπλος άνοιξε πυρ - Τουλάχιστον τρεις νεκροί (pics&vids)

Καλιφόρνια: Τρόμος σε φεστιβάλ φαγητού - Ένοπλος άνοιξε πυρ - Τουλάχιστον τρεις νεκροί (pics&vids)
ASSOCIATED PRESS

Με αίμα βάφτηκε ετήσιο φεστιβάλ σκόρδου που διοργανώνεται στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από πυρά ενόπλου σε φεστιβάλ τροφίμων που διεξαγόταν μέσα σε πάρκο στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνια.

Παράλληλα, ένας ύποπτος έχει συλληφθεί από την αστυνομία, αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα The New York Times, που επικαλείται μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης αυτής.

Όπως δήλωσε ο Ντιόν Μπράκο, «δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κι άλλοι [ένοπλοι], είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να μεταχειριστούμε την κατάσταση ως εάν να συνεχίζει να εκτυλίσσεται» και πρόσθεσε: «έχουμε αναπτύξει αστυνομικούς από εδώ μέχρι το Σαν Χοσέ».

Το Gilroy Garlic Festival οργανώνεται κάθε χρόνο σε μια περιοχή νότια του Σαν Χοσέ. Η Κυριακή, ήταν η τελευταία ημέρα του τριήμερου φεστιβάλ, το οποίο εκτός από εκθέσεις τροφίμων, περιλαμβάνει διαγωνισμούς μαγειρικής και μουσικές εκδηλώσεις και προσελκύει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες.

Δείτε εικόνες από το σημείο, στη gallery που ακολουθεί:

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Μάρτυρες ανέφεραν ότι επικράτησε σύγχυση και πανικός μόλις ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος "Tin Man" το οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα στη σκηνή, ανέφερε ότι είδε έναν άνδρα που φορούσε πράσινο πουκάμισο και γκρι φουλάρι στο λαιμό του, να πυροβολεί προς το σημείο της έκθεσης, με αυτόματο όπλο.

Πρόσθεσε δε ότι άκουσε κάποιον να φωνάζει «γιατί το κάνεις αυτό» και την απάντηση «επειδή είμαι πολύ θυμωμένος».

Το NBC Bay Area μετέδωσε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που είπε πως είδε έναν λευκό τριαντάρη να ανοίγει πυρ με τουφέκι αδιακρίτως, «προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Είδα παιδιά να πέφτουν κάτω», ανέφερε σοκαρισμένος ένας εκ των επισκεπτών του φεστιβάλ. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η 13χρονη Evenny Reyes, η οποία βρισκόταν με φίλους και συγγενείς στο φεστιβάλ ανέφερε: «Την ώρα που φεύγαμε είδαμε έναν άδρα με μια μπαντάνα τυλιγμένη στο πόδι του γιατί τον είχαν πυροβολήσει. Υπήρχαν άνθρωποι στο έδαφος που έκλαιγαν. Ένα μικρό παιδί ήταν τραυματισμένο στο έδαφος. Οι άνθρωποι πέταγαν τραπέζια και έκοβαν φράχτες για να φύγουν».

Το κορίτσι πρόσθεσε ότι αρχικά δεν έτρεξε καθώς οι πυροβολισμοί ακούγονταν σαν βεγγαλικά. «Διήρκεσε τρία με πέντε λεπτά. Ήταν σαν ταινία, όλοι έκλαιγαν, κόσμος ούρλιαζε».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Έκανε λόγο για μια «φρικιαστική» πράξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο των πυροβολισμών στο Γκίλροϊ της Καλιφρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης δεν έχει ακόμα συλληφθεί. Να είστε προσεκτικοί και ασφαλείς».

Νωρίτερα, το NBC Bay Area μετέδωσε ότι τραυματιοφορείς που έσπευδαν στην περιοχή όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ, ενημερώθηκαν πως έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ανθρώπους που βρίσκονται στην εκδήλωση να σκορπίζουν καθώς ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις στο υπόβαθρο. «Μα τι γίνεται;» διερωτάται μια γυναίκα σε ένα από τα βίντεο. «Ποιος αρχίζει να πυροβολεί σε ένα φεστιβάλ για το σκόρδο;» απορεί.

Στην εκδήλωση, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1979, εκτίθενται τρόφιμα και ποτά, γίνονται συναυλίες και διαγωνισμοί μαγειρικής. Οργανώνεται από εθελοντές, για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη καλοκαιρινή έκθεση τροφίμων του κόσμου.

Διεξάγεται κάθε χρόνο στο πάρκο Κρίστμας Χιλ, όπου απαγορεύεται αυστηρά η οπλοφορία κάθε είδους, σύμφωνα με τον ιστότοπο του φεστιβάλ.

Το Γκίλροϊ βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα νότια του Σαν Χοσέ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτικό σενάριο για τον καιρό στην Ελλάδα – Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Κρήτη: Την βρήκαν νεκρή στη θάλασσα – Το τελευταίο SMS και η έκκληση των παιδιών της

Σχετικές ειδήσεις