ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποιημένη η Γερμανία από την απόφαση της Χάγης

Ικανοποιημένη η Γερμανία από την απόφαση της Χάγης

Την ικανοποίηση της Γερμανίας για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις αποζημιώσεις του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο κ. Βεστερβέλε σημείωσε ότι «είναι καλό και ωφελεί όλους ότι δεν υπάρχει πλέον νομική αβεβαιότητα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η γερμανική προσφυγή δεν στρεφόταν εναντίον των θυμάτων του Ναζισμού, των οποίων η οδύνη δεν αμφισβητείται, όπως δεν αμφισβητείται και η γερμανική ευθύνη».

Απαντώντας εμμέσως στη δήλωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, Χισάσι Οουάντα, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη και τη λύπη του για το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αρνείται τις αποζημιώσεις και κάλεσε τις δύο πλευρές να διευθετήσουν το θέμα σε διμερείς διαπραγματεύσεις, o κ. Βεστερβέλε τόνισε: «Πέρα από νομικές υποχρεώσεις, θα συνεχίσουμε να επανορθώνουμε».

Επίσης, είπε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει όλα τα ερωτήματα για την υλοποίηση της απόφασης, «με τους Ιταλούς φίλους μας, ως εταίροι και στο πνεύμα των στενών διμερών σχέσεων εμπιστοσύνης».

Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της σχολίασε ως «μεγάλη οπισθοδρόμηση για την διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την απόφαση της Χάγης, επισημαίνοντας ότι «η ετεροδικία τίθεται υπεράνω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».