ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Πώς η Μαδρίτη νικά τον ιό με ανοιχτά καφέ και μπαρ – Τα 2 μέτρα - «κλειδιά»

Κορονοϊός: Πώς η Μαδρίτη νικά τον ιό με ανοιχτά καφέ και μπαρ – Τα 2 μέτρα - «κλειδιά»

Η δραματική κατάσταση στην ισπανική πρωτεύουσα έχει αναστραφεί πλήρως!

Η Μαδρίτη δείχνει τον δρόμο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς φαίνεται να βγαίνει νικήτρια από τη μάχη με τον κορονοϊό, με τον ισπανικό Τύπο να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «θαύμα»!

Η εφημερίδα El Mundo κάνει λόγο για το "θαύμα της Μαδρίτης" ενώ οι ειδικοί προβληματίζονται, αλλά δεν βρίσκουν εξήγηση για το τι είναι αυτό που κάνει σωστά η Μαδρίτη, δίνοντας ίσως το παράδειγμα και σε άλλους.

«Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ», λέει στην El Mundo ο επιδημιολόγος Χοσέ Χονάι Οχέδα, επισημαίνοντας ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς» για να έχουμε μία αξιόπιστη εξήγηση. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι συνάδελφοί του, απαντούν με μία υπόθεση εργασίας στο ερώτημα «ποιο μπορεί να είναι το μυστικό της επιτυχίας»: τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων.

Η σωτήρια αγορά

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ισπανικές αρχές αγόρασαν πέντε εκατομμύρια από αυτά τα τεστ και άρχισαν να τα εφαρμόζουν στις πιο «προβληματικές» από επιδημιολογικής απόψεως συνοικίες της Μαδρίτης.

«Ήταν μία σωστή απόφαση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κρούσματα πιο γρήγορα, με τρόπο απλό και οικονομικό, ώστε όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν εγκαίρως», λέει ο Μιχέλ Άνχελ Ρόγιο, εκπρόσωπος του ισπανικού συνδέσμου επιδημιολόγων. Βέβαια τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητα από την καθιερωμένη μοριακή μέθοδο (PCR). Ωστόσο, παρατηρεί ο Οχέδα, «ελάχιστα θετικά κρούσματα είναι αυτά που δεν ανιχνεύονται».

Άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, οι οποίες δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τον ιό παρά τα θεωρητικά αυστηρότερα μέτρα τους. Αμφιβολίες εκφράζουν ιδιαίτερα οι Καταλανοί, που φιλοδοξούν να ανταγωνιστούν τους Μαδριλένους στα πάντα, από το ποδόσφαιρο μέχρι την οικονομία.

«Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία της Μαδρίτης, είναι σαφές ότι εκεί επικρατεί μπλακ-άουτ ως προς την ορθή πληροφόρηση», δηλώνει απερίφραστα ο Καταλανός υπουργός Υγείας Μαρκ Ράμεντολ.

Την ίδια ώρα στην Καταλονία εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και θέατρα παραμένουν κλειστά μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Κάθε τόσο ανανεώνεται η σχετική οδηγία, που είχε εκδοθεί για πρώτη φορά στις 16 Οκτωβρίου.

Τα τοπικά lockdown

Υπάρχει μία βασική διαφορά στην πρακτική που ακολουθούν οι τοπικές αρχές στη Μαδρίτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα: μόλις αυξάνονται τα κρούσματα σε μία συνοικία δεν επιβάλλουν lockdown σε ολόκληρη την πόλη, αλλά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Εκεί κλείνουν δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ. Φαίνεται ότι η τακτική αυτή αποδίδει. Την περασμένη Παρασκευή οι αρχές "ξεκλείδωσαν" τις δέκα από τις συνολικά 32 προβληματικές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είχαν παρουσιάσει αισθητή βελτίωση τις προηγούμενες 14 μέρες.

Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συμβάλλει βέβαια και ο ...φόβος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης. "Αλήθεια είναι αυτό, κι εμείς στην οικογένειά μας προσπαθούμε να φοράμε σχεδόν πάντα τη μάσκα και να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις", λέει ο 76χρονος συνταξιούχος Κάρλος, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με τη σύζυγό του Λούρντες, 77 ετών, στο αγαπημένο τους στέκι, όπου βέβαια κάθονται έξω.

Με πληροφορίες από την DW και την El Mundo Deportivo

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Βατόπουλου στο Newsbomb.gr: Lockdown τύπου Κίνας τώρα! Κλείστε τα πάντα για 15 ημέρες