ΚΟΣΜΟΣ

Ουρουγουάη: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Ταμπαρέ Βάσκες - Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα

Ουρουγουάη: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Ταμπαρέ Βάσκες - Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα
AP Photo

Μερικούς μήνες αφότου παρέδωσε την εξουσία, ο Ταμπαρέ Βάσκες, ο πρώτος κεντροαριστερός πολιτικός που εξελέγη πρόεδρος της Ουρουγουάης (το 2005-2010, επανεξελέγη για την περίοδο 2015-2020), πέθανε προχθές Σάββατο στο Μοντεβιδέο, σε ηλικία 80 ετών, εξαιτίας του καρκίνου στον πνεύμονα από τον οποίο έπασχε, ανακοίνωσαν τα παιδιά του χθες Κυριακή.

«Με βαθιά οδύνη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ανέφεραν οι γιοι του Άλβαρο, Χαβιέρ και Ιγνάσιο, ευχαριστώντας «όλους τους Ουρουγουανούς για τη στοργή που του έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια».

Η διάγνωση του Βάσκες, ογκολόγου προτού κατέβει στην πολιτική κονίστρα, έγινε πέρυσι, ενώ η δεύτερη θητεία του πλησίαζε στο τέλος.

Το Ευρύ Μέτωπο, το κόμμα στο οποίο ανήκε, κυβέρνησε τη μικρή χώρα των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων για 15 χρόνια, ώσπου ηττήθηκε στις περυσινές εκλογές. Ο Βάσκες εναλλάχθηκε στην προεδρία με τον Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει συναπτές θητείες στην προεδρία της Ουρουγουάης.

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ήταν η νομιμοποίηση της ελεγχόμενης από το κράτος παραγωγής, διανομής και πώλησης κάνναβης.

Παράλληλα, ηγήθηκε στον αγώνα εναντίον του καπνίσματος. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος στη Λατινική Αμερική και ο πέμπτος στον κόσμο που το απαγόρευσε σε δημόσιους χώρους, επέβαλε την τοποθέτηση ολοένα πιο μεγάλων προειδοποιητικών μηνυμάτων στα πακέτα, ενώ απαγόρευσε τη διαφήμιση τσιγάρων και την ονομασία «light». Τα μέτρα που έλαβε τον οδήγησαν σε μάχη με τον γίγαντα της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, που κατέληξε ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου. Η Φίλιπ Μόρις ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μικρή χώρα, αλλά το 2016 το δικαστήριο δικαίωσε την Ουρουγουάη.

Η μάχη αυτή ήταν πολύ προσωπική για τον γιο συνδικαλιστή που μεγάλωσε σε εργατική γειτονιά, καθώς από το 1962 ως το 1968, η αδελφή, η μητέρα και ο πατέρας του πέθαναν από καρκίνο. Πιο πρόσφατα, η σύζυγός του Μαρία Αουξιλιαδόρα Ντελγάδο πέθανε στα τέλη Ιουλίου του 2019, στα 82 της.

Ο Βάσκες ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Ουρουγουάη, καθώς πιστώθηκε την οικονομική ανάπτυξη και τη μεγάλη μείωση της φτώχειας στη χώρα, έπειτα από τη βαθιά οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Χιλιάδες Ουρουγουανοί κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μοντεβιδέο για να πουν το ύστατο στο επανιδείν στον πρώην πρόεδρο, η νίκη του οποίου το 2005 έβαλε τέλος σε 180 χρόνια εναλλαγής στην εξουσία των συντηρητικών παρατάξεων Εθνικό Κόμμα και Κολοράδο.

Ο νυν πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του, που «σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο» έδινε πάντα έμφαση «στον διάλογο», «υπηρέτησε τη χώρα του εξασφαλίζοντας σημαντικές προόδους», ήταν «πρόεδρος όλων των Ουρουγουανών» και ανακοίνωσε πως κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 904 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 101 νέοι θάνατοι και 600 διασωληνωμένοι