ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Βάζουν νέο, high tech «πάτωμα» στο Κολοσσαίο της Ρώμης, με κόστος 10 εκατ. ευρώ!

Ιταλία: Βάζουν νέο, high tech «πάτωμα» στο Κολοσσαίο της Ρώμης, με κόστος 10 εκατ. ευρώ!

Την… παλιά αίγλη του Κολοσσαίου της Ρώμης πιστεύουν ότι θα αναβιώσουν οι ειδικοί που σχεδιάζουν την τοποθέτηση ενός νέου, τελευταίας τεχνολογίας «πατώματος» στην αρένα του μνημείου.

Ο σκοπός των αρχών της Ιταλίας, βάσει πρόσφατων ανακοινώσεων, είναι να φέρουν στο σήμερα την εικόνα του Κολοσσαίου όταν χτίστηκε, το 80 μΧ: «Θέλουμε να δώσουμε μία εικόνα του πώς ήταν και αναζητούμε προτάσεις αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο», δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα The Times, η διευθύντρια του Κολοσσαίου Αλφοσίνα Ρούσο.

Το αρχαίο στάδιο, χωρητικότητας 35.000 θέσεων, έμεινε στην ιστορία ως ο τόπος που έλαβε χώρα το ρητό «άρτος και θεάματα», καθώς οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν ακόμα και την απόλυτη φρίκη ως θέαμα, προκειμένου να παραμένουν δημοφιλείς στον λαό, παρά την προβληματική τους διοίκηση.

Σήμερα, αυτό που βλέπουν οι θεατές στο κέντρο του αμφιθεάτρου είναι τα ερείπια από τα κελιά που κρατούνταν τόσο τα άγρια θηρία, όσο και οι σκλάβοι, οι αιχμάλωτοι που γίνονταν βορά τους σε μια μονομαχία υπό άνισους όρους.

Το πρότζεκτ εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου δέκα εκατ. ευρώ στην Ιταλία, που όμως συχνά χρησιμοποιεί τη λύση των χορηγών για την ανακαίνιση και αναπαλαίωση των μνημείων της. Η προθεσμία για το νέο πάτωμα του Κολοσσαίου λήγει την 1η Φεβρουαρίου του 2021.

Στην ακμή του, στο Κολοσσαίο γινόταν χρήση «προηγμένης τεχνολογίας», αφού στην αρένα του ανυψώνονταν μηχανικά τα κελιά των αιχμαλώτων που επρόκειτο να αγωνιστούν, ενώ υπήρχε η δυνατότητα ακόμα και να πλημμυρίζει με νερό, ώστε να διεξάγονται εκεί εικονικές ναυμαχίες, προς τέρψη των Ρωμαίων θεατών.

Λιοντάρια και τίγρεις ήταν μερικά μόνο από τα πεινασμένα άγρια ζώα που μεταφέρονταν από την Αφρική με μόνο σκοπό να παλέψουν για τη ζωή τους και την τροφή τους στην αρένα του Κολοσσσαίου, απέναντι σε κάποιον άτυχο μονομάχο, συνήθως Χριστιανό.

Η Αλφονσίνα Ρούσο μάλιστα, χρειάστηκε να διευκρινίσει πως στα σχέδια των ιταλικών αρχών δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση η κατά οποιονδήποτε τρόπο αναβίωση εκείνης της φρίκης: «Η αρένα θα χρησιμοποιηθεί για υψηλή τέχνη, συναυλίες και θέατρο και όχι σόου μονομάχων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.