ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: «Μάμα Σάμια» - Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Τανζανία: «Μάμα Σάμια» - Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Η αντιπρόεδρος της Τανζανίας, Σαμία Σουλούχου Χασάν έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Τανζανίας, μετά το θάνατο του προέδρου Τζον Μαγκουφούλι.

Η 61χρονη Χασάν γράφει το ΒΒC είναι ουσιαστικά η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στην Αφρική, καθώς στην Αιθιοπία που από το 2018 έχει γυναίκα στο τιμόνι, τη Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα, ο ρόλος του προέδρου της δημοκρατίας είναι κατά βάση συμβολικός και εθιμοτυπικός.

Η 61χρονη Σαμια είναι γνωστή στη χώρα ως «Μάμα Σάμια», προσφώνηση που δείχνει σεβασμό και οικειότητα στην κουλτούρα της Τανζανίας.

Αναλαμβάνει το τιμόνι της αφρικανικής χώρας, μετά το θάνατο του προέδρου Μαγκουφούλι, ο οποίος είχε εξαφανιστεί επί δύο εβδομάδες από το προσκήνιο. Ένας από τους πιο γνωστούς αρνητές του κορονοϊού στη «Μαύρη Ήπειρο» πέθανε από καρδιολογικά προβλήματα, ωστόσο σύμφωνα με τους επικριτές του είχε μολυνθεί από την Covid-19.

Εξελέγη για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα το 2000, έγινε γνωστή όμως το 2014 ως αντιπρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης που εκπόνησε το νέα σύνταγμα της χώρας. Η ηρεμία της στη διαχείριση κρίσεων και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε τους πιο…οξύθυμους συναδέλφους την έκαναν ευρέως αποδεκτή.

Το μεγάλο θέμα είναι αν θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της απέναντι στον κορονοϊό ή να θα ζητήσει περιορισμούς και τεστ για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας που εκείνος δεν αναγνώριζε.

Η Σάμια Σουλούχου Χασάν γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1960 στη Ζανζιβάρη - την ημιαυτόνομη περιοχή στα ανοικτά της ηπειρωτικής Τανζανίας. Σπούδασε δημόσια διοίκηση, πρώτα στην Τανζανία και μετά ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Είναι παντρεμένη με έναν ακαδημαϊκό και έχουν 4 παιδιά . Ένα από αυτά ο Μουάνου Χαφίντ Αμειρ είναι μέλος της Βουλής της Ζανζιβάρης.

Οι γυναίκες πρόεδροι της Αφρικής

1993-1994: Σιλβί Κινίγκι - αναπληρώτρια πρόεδρος του Μπουρούντι

2006-2018: Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ - πρόεδρος της Λιβερίας

2009: Ροζ Φρανσίν Ρογκομπέ- Μεταβατική πρόεδρος της Γκαμπόν

2012: Μονίκ Οχσάν Μπελπό: Αντιπρόεδρος του Μαυρίκιου,

2012-2014: Τζόις Μπάντα - πρόεδρος του Μαλάουι,

2014-2016: Κατρίν -Σάμπα Πάντσα μεταβατική πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας,

2015-2018: Αμίνα Γκουρίμπ Φακίμ - Πρόεδρος του Μαυρίκιου

2018-σήμερα: Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα- Πρόεδρος της Αιθιοπίας, εκλεγμένη από το κοινοβούλιο

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – «Βόμβα» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr: Έρχεται «τσουνάμι» - 9.000 κρούσματα μέχρι το Μάιο