ΚΟΣΜΟΣ

DW: H Λιβύη «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», 10 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς

DW: H Λιβύη «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», 10 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς
AP

Δέκα χρόνια μετά τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση, που οδήγησε στην πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις επιπτώσεις ενός αιματηρού εμφυλίου, με τις προσδοκίες του διεθνούς παράγοντα να μην έχουν εκπληρωθεί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι συντονισμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, είχαν σκοπό να υποστηριχθούν οι δυνάμεις που μάχονταν κατά του καθεστώτος Καντάφι.

«Η επέμβαση του ΝΑΤΟ προφανώς οδήγησε στο να σταματήσουν οι άμεσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καντάφι και του καθεστώτος του» υποστηρίζει ο Τόμας Κλάες, επικεφαλής πρότζεκτ στη Λιβύη από το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ στην Τύνιδα. «Έσωσε ανθρώπινες ζωές. Αλλά δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα και να την εκδημοκρατίσει».

Η χώρα βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο, και τα τελευταία χρόνια πλημμύρισε από πρόσφυγες και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, που αρχικά είδαν στην πολιτική αλλαγή μια ευκαιρία να εγκατασταθούν και να δουλέψουν σε μια χώρα με τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Ωστόσο πολλοί από αυτούς εν τέλει επιχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Η λιβυκή ακτοφυλακή τους έπιανε και τους φυλάκιζε σε πρόχειρα κέντρα κράτησης. «Υπάρχουν εκθέσεις για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λέει ο Τόμας Κλάες.

«Εκτός από αυτά τα κέντρα υπάρχουν κι άλλα πoυ διαχειρίζονται ένοπλες ομάδες. Και εκεί οι παραβιάσεις είναι μαζικές. Έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Συνολικά η κατάσταση των προσφυγών από την αρχή της πανδημίας λόγω αύξησης των τιμών ή "στεγανοποίησης" των συνόρων της ΕΕ έχει επιπλέον επιβαρυνθεί».

Το μέλλον της Λιβύης διαγράφεται αβέβαιο, καθώς η χώρα μετετράπη σε «παιχνίδι» στα χέρια ξένων δυνάμεων, όπως η Τουρκία και η Ρωσία. Ωστόσο στις αρχές του Φεβρουαρίου ο διεθνής παράγων υπό την αιγίδα των ΗΕ κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες που ίσως οδηγήσουν σε εκλογές τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά πρέπει να προετοιμάσει νέο σύνταγμα και νέο εκλογικό νόμο.

Παρολα αυτά εμπόδια εξακολουθούν να υφίστανται: Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών για διαφθορά- κατηγορείται ότι εξαγόρασε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. Επίσης δεν αποκλείεται οι βουλευτές να πιέσουν, έτσι ώστε να διατηρήσουν την έδρα τους και μετά τις εκλογές.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις