ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικός πυρετός: Η Ουκρανία ζητά να μπει άμεσα στο ΝΑΤΟ, εξοργίζοντας τη Ρωσία

Πολεμικός πυρετός: Η Ουκρανία ζητά να μπει άμεσα στο ΝΑΤΟ, εξοργίζοντας τη Ρωσία
AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε από το ΝΑΤΟ την Τρίτη να παρουσιάσει οδικό χάρτη για να μπει η Ουκρανία στη συμμαχία, μετά από ημέρες συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, κοντά στη μαστιζόμενη από συγκρούσεις περιοχή του Ντονμπάς.

Τα σχόλια του Ζελένσκι προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία είπε πως η προσέγγιση του Κιέβου στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο Ντονμπάς, όπου η βία έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ενδεχομένως λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια επί του θέματος.

Φιλορώσοι αποσχιστές μάχονται από το 2014 εναντίον των δυνάμεων της ουκρανικής κυβέρνησης στο Ντονμπάς, μια σύγκρουση για την οποία το Κίεβο λέει πως έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων. Το Κίεβο ανέφερε πως άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη και, σε άλλη ανακοίνωση, ο Ζελένσκι είπε πως 24 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς.

«Το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς» είπε ο Ζελένσκι στον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ζελένσκι. Ένα σχέδιο ένταξης που θα έδειχνε τον δρόμο για ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία «θα αποτελούσε ένα πραγματικό σήμα προς τη Ρωσία» είπε. Επίσης, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Στόλτενμπεργκ, από πλευράς του, εξέφρασε μέσω Twitter «σοβαρό προβληματισμό για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός».

Η Ουκρανία έχει εκκινήσει μια διπλωματική «εκστρατεία» για να ενισχύσει τη στήριξή της από τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία για το Ντονμπάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου από τα τέλη του Μαρτίου για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων. Η Ρωσία λέει πως οι κινήσεις στρατευμάτων έχουν αμυντικό χαρακτήρα και ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως αυτοί που ζουν στην ανατολική Ουκρανία δεν θα αποδέχονταν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πως η ρητορική θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή του Ντονμπάς.

«Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε κάποια πρόθεση από την ουκρανική πλευρά να ηρεμήσει κάπως και να απομακρυνθεί από συγκρουσιακά θέματα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, είπε πως η Ρωσία ανησυχεί για τις δηλώσεις από το Κίεβο, και είναι σε επαφή με ευρωπαϊκές χώρες για αυτά.

Η σύγκρουση στο Ντονμπάς άρχισε το 2014, μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η Ουκρανία και δυτικές χώρες λένε πως οι αποσχιστές του Ντονμπάς εξοπλίζονται, καθοδηγούνται και χρηματοδοτούνται από Ρώσους, μεταξύ των οποίων και δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα το αρνείται αυτό.

Αν και οι γενικευμένες μάχες σταμάτησαν το 2015, μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι σποραδικές συγκρούσεις δεν έπαυσαν ποτέ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 4.309 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 79 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 751 οι διασωληνωμένοι