ΚΟΣΜΟΣ

«Ανατολικό ΝΑΤΟ»: Τι λέει η Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμαχίας με την Κίνα

«Ανατολικό ΝΑΤΟ»: Τι λέει η Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμαχίας με την Κίνα
AP

Η Ρωσία και η Κίνα δεν θα δημιουργήσουν μια ανατολική στρατιωτική συμμαχία ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ, επειδή τα «αποκλειστικά κλαμπ» είναι «αντιπαραγωγικά», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αν και η Μόσχα και το Πεκίνο έρχονται όλο και πιο κοντά, δεν βλέπουν οφέλη στη δημιουργία μιας επίσημης συμμαχίας ως αντιπάλου του ΝΑΤΟ, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας.

Όπως μετέδωσε το RT, μιλώντας την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου με τον Ινδό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην ιστορία τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, «αυτές οι σχέσεις δεν θα μας οδηγήσουν να επιδιώξουμε τον στόχο της δημιουργίας μιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον σχεδίων για τη δημιουργία ενός «ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής», σημειώνοντας πως «τελευταία συζητούν ακόμα και αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ασιατικό ΝΑΤΟ».

Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε πως «ανταλλάξαμε απόψεις για αυτό το θέμα, Μοιραζόμαστε μια κοινή θέση με τους Ινδούς φίλους μας πως αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό». Όπως πρόσθεσε, αντ'αυτού «ενδιαφερόμαστε για συμπεριληπτική συνεργασία και υπέρ κάποιου στόχου, όχι ενάντια σε κάποιους άλλους».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταιους μήνες, με πιο πρόσφατες εξελίξεις αυτές στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο καταγγέλλει απειλητική συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας. Η Ρωσία λέει πως οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν απειλούν κανέναν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης