ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει η απόφαση του ΕΔΑΔ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Τι σημαίνει η απόφαση του ΕΔΑΔ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
AP

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ως προς την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ως προς το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ λαμβάνει απόφαση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο ως προς την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας, δεδομένης της έξαρσης της παραπληροφόρησης για το θέμα, αλλά και του σκεπτικισμού πολλών πολιτών απέναντι στα εμβόλια που έχει προκληθεί λόγω των εξελίξεων με το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι παράγοντες αυτοί θεωρείται πως αποτελούν εμπόδια στην εξέλιξη των εμβολιασμών, δεδομένου ότι υπάρχουν υπολογίσιμα τμήματα της κοινωνίας που αντιτίθενται στον εμβολιασμό, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την επίτευξη της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΕΔΑΔ θέτει προηγούμενο, βάσει του οποίου οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα εξαναγκάζουν τους πολίτες τους να εμβολιάζονται.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας. Υπογραμμίζεται πως οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν προ πανδημίας.

Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της θέσης της τσεχικής κυβέρνησης 16 προς 1, με την απόφαση να υπογραμμίζει πως ο στόχος είναι το κάθε παιδί να προστατεύεται απέναντι σε σοβαρές ασθένειες, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω ανοσίας της αγέλης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία», απαντώντας σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα.

«Η πολιτική εμβολιασμού θέτει τους νόμιμους στόχους της προστασίας της υγείας καθώς και των δικαιωμάτων του άλλου, προστατεύοντας τόσο εκείνους που εμβολιάζονται, όσο και εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιατρικούς λόγους», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

«Αυτοί οι τελευταίοι δέχονται τις ωφέλειες της συλλογικής ανοσίας για να προστατευθούν από τις προκείμενες σοβαρές λοιμώδεις νόσους» συμπληρώνεται.

Η Τσεχική Δημοκρατία «διαθέτει λοιπόν ευρέα περιθώρια αξιολόγησης στο πλαίσιο αυτό», αναφέρει στην ετυμηγορία του το Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου δεν εφεσιβάλλονται. «Το ύψιστο συμφέρον των παιδιών πρέπει να υπερισχύει σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορά».

Υπενθυμίζεται πως, μιλώντας την Τετάρτη στο Star, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο, μετά τα φαινόμενα άρνησης που παρατηρήθηκαν σε αρκετά νοσοκομεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θλίψη στη Λαμία για την 36χρονη που «έσβησε» στο τιμόνι: «Ήταν ένας άγγελος» λέει ο σύζυγός της