ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία

Άρματα μάχης
AP Photo

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορά της με την Ουκρανία για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, δήλωσε την Τετάρτη (14/4) ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ και το NATO έχουν θορυβηθεί εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Μόσχα προσάρτησε αποσπώντας τη από το Κίεβο το 2014.

Ρωσία και Ουκρανία διεξήγαγαν ταυτόχρονα ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια την Τετάρτη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού διεξήγαγαν κατεπείγουσες συνομιλίες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μπάιντεν συζήτησαν τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσαν τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση.

«Η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφώνησαν πως η Ρωσία πρέπει να μειώσει την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων ώστε να αποκλιμακώσει την κατάσταση», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως οι Τζο Μπάιντεν και Άνγκελα Μέρκελ «εξέφρασαν ανησυχία για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην κατεχόμενη Κριμαία και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζένιφερ Ψάκι, σημείωσε πως ο κ. Μπάιντεν τόνισε την Τρίτη στον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι ενέργειες της Μόσχας έχουν συνέπειες.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν την Τετάρτη πως οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη δύο πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Οι δράστες διέφυγαν μετά την εκτέλεση