ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ισραήλ δεν αλλάζει την επεκτατική πολιτική του»: Πρόεδρος παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδας

«Το Ισραήλ δεν αλλάζει την επεκτατική πολιτική του»: Πρόεδρος παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα, Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε μιλά στο Newsbomb.gr για την νεα έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή, το ρόλο του Ερντογάν στο «παλαιστινιακό» και την κοινότητα των Παλαιστινίων που ήρθαν, «ρίζωσαν» στην Ελλάδα και την έκαναν πατρίδα τους.

Για να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Μέση Ανατολή χρειάζεται να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή λέει στο Newsbomb.gr o κ.Αμπουάσαμπε.

Ο κ. Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε

«Πριν από τον πόλεμο του 1967 ζούσαν στην Iερουσαλήμ 300 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αριθμός που σήμερα έχει μειωθεί στις 80 χιλιάδες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι διώχθηκαν από τις κατοικίες τους, εμποδίστηκαν να επιστρέψουν με τη βοήθεια 70 νόμων που πέρασε η ισραηλινή κυβέρνηση για χάρη των ισραηλινών εποίκων.

Εκτός αυτού το Ισραήλ απομόνωσε την Ιερουσαλήμ από το αραβικό της περιβάλλον, άρχισε να χτίζει οικισμούς με αποτέλεσμα ο παλαιστινιακός λαός να μην μπορεί να έχει επαφή».

Η ζωή των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

«Οι Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ ζουν στο περιθώριο, χωρίς εργασία και μέλλον, υφίστανται διωγμούς και φυλακίσεις. Η ζωή των κατοίκων εκεί είναι μία πραγματική κόλαση. Εδώ και χρόνια όλος αυτός ο κόσμος περίμενε κάτι για να εκφράσει την αγανάκτησή του.

Παλαιστίνιες προσεύχονται έξω απο τον Θόλο του Βράχου στην ΙερουσαλήμΑ.Ρ

Το μήνα του Ραμαζανιού ο μουσουλμανικός κόσμος έχει έθιμα, όπως είναι η ολονύχτια προσευχή στο τέμενος Άλ Άκσα. Οι Ισραηλινοί ωστόσο απαγόρευσαν στους Παλαιστινίους να τηρήσουν τα θρησκευτικά και πολιτιστικά τους έθιμα»

Οι εξώσεις Παλαιστινίων και οι Εβραίοι έποικοι

Στο σκηνικό αυτό προστέθηκε και η διαμάχη των Παλαιστινίων με τους Ισραηλινούς εποίκους στη συνοικία Σεϊχ Τζαρά της Ιερουσαλήμ. Όπως εξηγεί ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε «συνεχίζεται από το 1970 με τη δικαιολογία ότι η περιοχή ανήκε στους Εβραίους από το 1850, ότι έχουν χαρτιά από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτές οι οργανώσεις των εποίκων όμως δεν υπήρχαν τότε. Είναι παράλογο όλο αυτό. Οι Ισραηλινοί, έχουν δικαιώματα, οι Εβραιοι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι επίσης, οι Παλαιστίνιοι όμως όχι. Ο ρατσιστικός αυτός νόμος του Ισραήλ, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε με την απόφαση που επρόκειτο να εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την Δευτέρα.

Όλα αυτά τα γεγονότα που βλέπουμε έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν, ξεσηκώθηκαν, με αποτέλεσμα να θρηνήσουν περισσότερους από 700 τραυματίες. Την ιερή νύχτα του Ραμαζανιού, οι Ισραηλινές δυνάμεις τους εμπόδισαν να φθάσουν στο τέμενος. Συγκεντρώθηκαν 90 χιλιάδες άνθρωποι , οι Ισραηλινοί μπήκαν μέσα και χτύπησαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.»

«Το Ισραήλ ανέβαλε την απόφαση, την έκδοση ετυμηγορίας για τις εξώσεις. Δεν τόλμησε να την ανακοινώσει, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να φύγει το θέμα από την επικαιρότητα» προσθέτει.

Ο κ. Αμπουάσαμπε εκφράζει απογοήτευση για το γεγονός ότι «η διεθνής κοινότητα όλο αυτό το διάστημα δεν εξέδωσε ούτε μία προειδοποίηση, ούτε μία λέξη δεν ακούστηκε όπως λέει, ούτε μία καταδίκη για τις ρουκέτες στη Γάζα για το γεγονός ότι το Ισραήλ για μία ακόμη φορά επιδεικνύει τη στρατιωτική του δύναμη».

Απογοήτευση για τη στάση της Ελλάδας

«Εμείς ως Παλαιστίνιοι που ζούμε στην Ελλάδα αισθανόμαστε μεγάλη απογοήτευση από την αντίδραση της Ελλάδας, της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων. Είχαμε συνηθίσει την Ελλάδα στο πλευρό μας και την αριστερά και τη δεξιά, στο πλευρό δηλαδή της διεθνούς νομιμότητας. Διαπιστώνουμε με θλίψη μας ότι επικρατούν τα συμφέροντα και ότι ορισμένοι συνεργάζονται με το Ισραήλ που δεν αλλάζει την επεκτατική του πολιτική».

«Η πολιτική του Ισραήλ βρίσκεται στα χέρια φανατικών Εβραίων»

Επηρέασαν την κατάσταση οι πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ τον ρωτάμε, οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές σε δύο χρόνια που διεξήχθησαν πρόσφατα στη χώρα; Λειτουργεί η πολιτική αστάθεια ως καταλύτης εξελίξεων;

«Από την ημέρα της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν το 1995, η πολιτική του Ισραήλ βρίσκεται στα χέρια φανατικών Εβραίων. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ο νικητής κάθε εκλογικής αναμέτρησης πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη, μικρών θρησκευτικών κομμάτων που ζητούν ανταλλάγματα και εκβιάζουν κάθε πρωθυπουργό.

Ο Γιαϊρ Λαπίντ που έχει τώρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, ακόμη και αν κατόρθωνε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών. Υπάρχουν κόμματα με 2 και 3 βουλευτές που έχουν στην ατζέντα τους την καταστροφή του τεμένους Αλ Άκσα, τον διωγμό όλου του αραβικού πληθυσμού του Ισραήλ που είναι 1,5 εκατομμύριο συνολικά».

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής

Η πολιτική κατάσταση ωστόσο είναι δύσκολη και στο στρατόπεδο των Παλαιστινίων, όπως εξηγεί ο κ.Αμπουάσαμπε. «Από το 2006 ζούμε σε μία δύσκολη, δραματική κατάσταση, σε πολιτική και εθνική διχόνοια. Η υπομονή και η σύνεση του Μαχμούντ Αμπάς οδήγησε σε εθνική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Υπογράφηκε στο Κάϊρο στο τέλος του 2020 και άνοιγε το δρόμο για εκλογές σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γαζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μετά την αναγνώριση Τραμπ ότι η Ιερουσαλήμ είναι η νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν στους Παλαιστινίους της ανατολικής Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν. Αν οι Παλαιστίνιοι έλεγαν «ναι» θα ήταν σαν να αναγνώριζαν το σχέδιο Τραμπ. Ο Αμπάς ακύρωσε μέσα στο πλαίσιο αυτό τις εκλογές της 22ας Μαϊου και η νέα αναβολή έφερε νέες διαφωνίες ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις»

Ο Ερντογάν και το «Μεσανατολικό»

«Ο Ερντογάν είναι ηγέτης μιας χώρας που έχει τεράστια συμφέροντα στην Μέση Ανατολή, συμφέροντα πολιτικά, θρησκευτικά, οικονομικά. Αυτό είναι εκείνο που καθορίζει το Α και το Ω της πολιτικής του, τα συμφέροντα.

Και για να γίνω ακόμη πιο ξεκάθαρος ή πρώτη ενέργεια του Ερντογάν όταν ανέλαβε καθήκοντα ήταν να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ. Οι οικονομικές σχέσεις που έχει η Τουρκία με το Ισραήλ είναι πολλαπλάσιες από τις σχέσεις που έχει με οποιαδήποτε αραβική χώρα».

Όσο για τη νέα εποχή Μπάιντεν και τις αλλαγές που φέρει ή όχι στις εύθραυστες ισορροπίες στην Μέση Ανατολη, ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε δε θεωρεί ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε τα πράγματα έξω από τα δόντια, έκανε κινήσεις χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι περισσότερο…διπλωμάτης «φοράει γάντια» στην ουσία όμως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από την πολιτική του προκατόχου του» εκτιμά.

Η παλαιστινιακή παρουσία στην Ελλάδα

Η παλαιστινιακή παρουσία στην Ελλάδα ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του’60, αρχές της δεκαετίας του΄70 κατά κύριο λόγο από φοιτητές που ήρθαν να σπουδάσουν στη χώρα και απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα.

Το 1975, μετά τον εμφύλιο στο Λίβανο, πολλές παλαιστινιακές εταιρείες εγκατέλειψαν τη Βηρυτό και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα,μαζί με το προσωπικό τους, όμως σήμερα ο πληθυσμός των Παλαιστινιων έχει μειωθεί.

Περίπου 4 με 5 χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζουν σήμερα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι έχουν την ελληνική υπηκοότητα και είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίων και οικονομικοί παράγοντες.

Ο ίδιος Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε ήρθε στην Ελλαδα ως φοιτητής τη δεκαετία του ’70. Διετέλεσε διπλωμάτης σε διάφορα πόστα στην παλαιστινιακή πρεσβεία επι 3 και πλέον δεκαετίες, παντρεύτηκε στη χώρα μας και απέκτησε 3 παιδιά και 8 εγγόνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.