ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών

Iταλία: Για πρώτη φορά γυναίκα στο τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών

Άρωμα γυναίκας στις μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της γείτονος.

Η πρώην πρέσβης Ελιζαμπέτα Μπελόνι έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Η 63χρονη Μπελόνι τοποθετήθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι του υπουργείου που είναι επιφορτισμένο με τον ευαίσθητο τομέα των πληροφοριών, της αντικατασκοπείας και της ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας της χώρας (Department of Information Security – DIS).

Το εν λόγω υπουργείο εποπτεύει τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας και του εξωτερικού και αναφέρεται απευθείας στην ιταλική κυβέρνηση. Η Ελιζαμπέτα Μπελόνι έχει ιστορικό από «πρωτιές».Γεννημένη το 1958, ήταν ένα από τα πρώτα κορίτσια που εντάχθηκαν στο Ινστιτούτο Μασιμιλιάνο Μασίμο της Ρώμης, κάποτε αποκλειστικά ανδροκρατούμενο, όπου φοίτησε επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Αφού υπηρέτησε ως διπλωμάτης στη Βιέννη και την Μπρατισλάβα, ανέλαβε τη μονάδα κρίσης του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2004 έως το 2008 ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αναλάμβανε αυτό το ρόλο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντιμετώπισε τις απώλειες Ιταλών υπηκόων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο εξωτερικό, αλλά και εκείνους που έπεσαν θυματα απαγωγής στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, και ανέλαβε τις επιχειρήσεις διάσωσης για τους Ιταλούς που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004.

Η κα Μπελόνι ανέβηκε στις τάξεις της ιεραρχίας και έγινε η πρώτη γυναίκα γενική γραμματεας του υπουργείου Εξωτερικών - καταλαμβάνοντας την υψηλότερη διπλωματική θέση της Ιταλίας.

Η επιλογή της χαιρετίστηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα των Ιταλών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τη χαρακτήρισε «μία θαρραλέα γυναίκα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σήμερα η κηδεία της Κάρολαϊν που δολοφονήθηκε - Τραγική φιγούρα η μητέρα της