ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός στο Κίεβο Λευκορώσος που βοηθούσε συμπατριώτες του να εγκαταλείψουν τη χώρα τους

O Βιτάλι Σίσοφ
O Βιτάλι Σίσοφ
TADEUSZ GICZAN

Ο Βιτάλι Σίσοφ, επικεφαλής οργάνωσης που βοηθούσε ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του στη γειτονική Ουκρανία.

Νεκρός σε πάρκο στο Κίεβο της Ουκρανίας, κοντά στο σπίτι του, βρέθηκε ο Βιτάλι Σίσοφ, επικεφαλής οργάνωσης που βοηθούσε Λευκορώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Όπως μετέδωσε το BBC, το πτώμα του Σίσοφ βρέθηκε κρεμασμένο, μία ημέρα αφού δεν επέστρεψε από το τζόγκινγκ για το οποίο είχε πάει. Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως πιθανό φόνο, καθώς εκτιμάται πως δολοφονήθηκε και κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν να φανεί σαν αυτοκτονία.

Ο Σίσοφ ήταν επικεφαλής της Λευκορωσικής Εστίας (Belarusian House) στην Ουκρανία, που βοηθούσε αυτούς που εγκατέλειπαν τη Λευκορωσία λόγω της βίαιης καταστολής. Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Λιθουανία ειδικότερα αποτελούν προορισμούς προτίμησης για αυτούς που προσπαθούν να γλιτώσουν τις διώξεις μετά τις αμφισβητούμενου αποτελέσματος προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020.

Φίλοι του Σίσοφ έλεγαν πως ο ίδιος ήταν υπό παρακολούθηση πρόσφατα, όπως έγραψε ο Λευκορώσος δημοσιογράφος Ταντέους Γκιζκάν σε tweet του τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως η Λευκορωσική Εστία στην Ουκρανία βοηθά σε νεοαφιχθέντες να βρουν σπίτια, δουλειές και νομική υποστήριξη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Ο Σίσοφ είχε φύγει από το σπίτι του το πρωί της Δευτέρας και είχε θεωρηθεί πως είχε πάει για το πρωινό του τρέξιμο. Όπως είπαν συνάδελφοί του, προέβη σε σειρά κλήσεων από το τηλέφωνό του, μα το έκλεινε κάθε φορά που του απαντούσαν.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η υπόθεση της Λευκορωσίδας αθλήτριας Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία κατήγγειλε απόπειρα απαγωγής της και επιστροφής της στη χώρα της παρά τη θέλησή της μετά την άρνησή της να υπακούσει στην εντολή της ομάδας της να γυρίσει πρόωρα στη Λευκορωσία. Υπενθυμίζεται επίσης πως νωρίτερα μέσα στο έτος είχαν προκληθεί διεθνείς αντιδράσεις μετά το περιστατικό κατά το οποίο αεροπλάνο της Ryanair όπου επέβαινε ο Λευκορώσος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στη χώρα, την οποία ακολούθησε η σύλληψή του.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς