ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Αναφορές για νεκρούς

Αϊτή σεισμός προειδοποίηση τσουνάμι

Ο σεισμός στην Αϊτή σημειώθηκε στις 08.30 το πρωί, τοπική ώρα (15.30, ώρα Ελλάδος) και έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε νωρίτερα σήμερα την Αϊτή. Ο σεισμός σημειώθηκε 160 χλμ. νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, σύμφωνα με την εκτίμηση για το επίκεντρο της δόνησης από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Το βάθος σεισμού μετρήθηκε στα 10 χλμ. Ο σεισμός στην Αϊτή σημειώθηκε στις 08.30 το πρωί, τοπική ώρα (15.30, ώρα Ελλάδος). Έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν αναφορές για ζημιές στις πόλεις Ζέρεμι και Κάι.

Από τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, φαίνονται σπίτια να έχουν καταρρεύσει και πολίτες να έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους.

Αναφορές για νεκρούς

Ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της χώρας Ζερί Σαντλέρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό», διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μεταβαίνει προς το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων στο Πορτ-ο Πρενς.

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς. Στην Τζαμάικα, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός. Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έκανε λόγο για μια σεισμική δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ το σεισμολογικό κέντρο της Κούβας ανέφερε πως κατέγραψε το μέγεθος του σεισμού στους 7,4 βαθμούς.

Μετασεισμοί στην περιοχή

Στην περιοχή σημειώνονται συνεχώς μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο μέχρι στιγμής εξ αυτών να καταγράφεται στα 5,2 Ρίχτερ.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή το 2010

Η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αϊτή ξύπνησε μνήμες στους κατοίκους από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Με επίκεντρο μόλις 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς, ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ.

Ολόκληρες συνοικίες στην πρωτεύουσα ισοπεδώθηκαν. Περισσότεροι από 200.000 οι νεκροί σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της νησιωτικής χώρας και της Καραϊβικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη γιατρού στο Ισραήλ: Πλήρως εμβολιασμένοι οι περισσότεροι ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία