ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Η λάβα ρέει απειλητικά προς τον ωκεανό - Σύμβολο το «τυχερό» σπίτι

Ένα άθικτο σπίτι μέσα σε ένα ποτάμι λάβας στη Λα Πάλμα
Ένα άθικτο σπίτι μέσα σε ένα ποτάμι λάβας στη Λα Πάλμα
ΑΡ

Τρία σχεδόν 24ωρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα Κανάρια Νησιά, τόνοι λάβας «καταπίνουν» σπίτια, χιλιάδες κάτοικοι εξακολουθούν να εκκενώνουν την περιοχή, ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων ρέουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, απειλώντας να φθάσουν στη θάλασσα.

Ένα σπίτι γλιτώνει από τη λάβα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων, μέσα στην απόλυτη καταστροφή.

Η «μοναχική» κατοικία στο χωριό Λας Μάντσας γλίτωσε από το κύμα καυτής λάβας. Άλλα κτήρια ωστόσο δεν ήταν τόσο «τυχερά», καθώς δραματικές εικόνες δείχνoυν τόνους λάβας να καταπίνουν αγροτικές εκτάσεις και εξοχικές κατοικίες, ακόμη και να «βράζουν» το νερό στις πισίνες καθώς κατευθύνονται προς τη δυτική ακτή του νησιού.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να πέσουν στον ωκεανό με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για το φαινόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικά αέρια και να μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα.

Νέος σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Λα Πάλμα, με αποτέλεσμα να προκληθεί νέο ρήγμα, 900 μέτρα βόρεια από το παλιό και εκατοντάδες ακόμη κάτοικοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ιδίως στην περιοχή Τακάντε.

Η λάβα αναμένεται να καταλήξει σήμερα στον ωκεανό, όπου θα προκαλέσει ένα σύννεφο τοξικών αερίων, με την αστυνομία να δημιουργεί προληπτικά ζώνη αποκλεισμού. Αυτή η κατάσταση ανησυχεί τις αρχές, καθώς η αντίδραση της λάβας που έρχεται σε επαφή με το αλμυρό νερό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρήξεις και εκπομπές τοξικών αερίων», σύμφωνα με την ομάδα κρίσης από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca).

Όταν η λάβα, η οποία έχει θερμοκρασία περίπου 1.000 ° C, φτάσει στη θάλασσα, με θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 20 °C, οι ειδικοί λένε ότι θα υπάρξει έκρηξη ατμού που θα δημιουργήσει ένα πυκνό λευκό σύννεφο. Ο λιωμένος βράχος θα προκαλέσει επίσης μια χημική αντίδραση, κυρίως χλωρίου, η οποία αναμένεται να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, υπάρχουν τέσσερις βασικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την είσοδο της λάβας στον ωκεανό: «Η ξαφνική κατάρρευση ξηράς και παρακείμενων βράχων στον ωκεανό, εκρήξεις που προκαλούνται από την κατάρρευση, κύματα καυτού νερού στην ξηρά και ένας πίνακας ατμού που θα…βρέχει υδροχλωρικό οξύ και μικροσκοπικά σωματίδια ηφαιστειακού υλικού».

Το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα, το πρώτο που εκρήγνυται στην Ισπανία από το 1971, έχει προκαλέσει τεράστια κινητοποίηση από τη στιγμή που άρχισε να εξαπολύει φωτιά, καπνό και τέφρα την Κυριακή.

Μέχρι τώρα, οι ρωγμές που άνοιξαν στα βουνά Montaña Rajada στο δήμο του Ελ Πάσο απευλευθέρωσαν ποσότητα λάβας που είχε μέσο όρο ύψος έξι μέτρων, όσο δηλαδή ένα διώροφο κτίριο. Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποκαλύπτουν ότι αυτές οι ροές λάβας έχουν καταστρέψει σχεδόν 200 κτίρια και έχουν καλύψει εκατοντάδες στρέμματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προς ακύρωση το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ελπιδοφόρο - Όλο το παρασκήνιο

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη - «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»