ΚΟΣΜΟΣ

«Vax»: Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς στο Λεξικό της Οξφόρδης

Tο λεξικό της Οξφόρδης
Tο λεξικό της Οξφόρδης
AP

Η λέξη «Vax», δηλαδή η συντόμευση της λέξης εμβόλιο στα αγγλικά (vaccine), είναι η Λέξη της Χρονιάς για το 2021 σύμφωνα με τους λεξικογράφους του Oxford English Dictionary.

Οι λέξεις που σχετίζονται με τα εμβόλια έχουν αυξηθεί σε συχνότητα το 2021 λόγω της Covid-19, με τα νεοπαγή λήμματα με κύριο παράγωγο τα εμβόλια -όπως ανεμβολίαστος (unvaxxed), ο πλήρως ή διπλά εμβολιασμένος (double-vaxxed) και ο αντιεμβολιαστής (anti-vaxxer)- να «σαρώνουν» ιδίως στον αγγλόφωνο κόσμο.

Όπως επισημαίνει η Φιόνα Μακφέρσον, διευθύντρια του λεξικού της Οξφόρδης που κάθε χρόνο αναδεικνύει τη λέξη της χρονιάς, το vax ήταν η προφανής επιλογή για φέτος, καθώς «είχε τον πιο μεγάλο αντίκτυπο».

Η λέξη φυσικά δεν ειναι καινούργια. Για την ακρίβεια είναι τόσο παλιά όσο και τα εμβόλια, και καταγράφηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1799.

Προέλευση της λέξης είναι η λατινική «vacca», που σημαίνει «αγελάδα». Ο λόγος γι΄αυτό είναι η χορήγηση σκευάσματος κατά της ευλογιάς, το οποίο είχε δημιουργήσει ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ και βασιζόταν στην ηπιότερη μορφή της ευλογιάς στις αγελάδες η οποία δημιουργούσε αντισώματα για την αντιμετώπισης της ευλογιάς στους ανθρώπους.

Η χρήση της λέξης πανδημία έχει επίσης αυξηθεί κατά περισσότερο από 57.000% φέτος. Τα λεξικά Oxford και Collins αποφασίζουν το καθένα τη δική του λέξη της χρονιάς και το 2020 το Collins επέλεξε τη λέξη «lockdown».

Η Οξφόρδη αποφάσισε πέρυσι ότι ήταν μια άνευ προηγουμένου χρονιά με πάρα πολλές «υποψήφιες» λέξεις, γι' αυτό επέκτεινε το βραβείο της για να συμπεριλάβει μια χούφτα νέες λέξεις-κλειδιά, όπως lockdown, πυρκαγιές και Covid-19, καθώς και Black Lives Matter, WFH [εργασία από το σπίτι], εργαζόμενοι πρώτης γραμμής (keyworkers) και άδεια απουσίας.

Το λεξικό της Οξφόρδης λέει ότι το κύριο «σώμα» του συγκεντρώνει περιεχόμενο ειδήσεων το οποίο ενημερώνεται καθημερινά και περιέχει πάνω από 14,5 δισεκατομμύρια λέξεις για αναζήτηση και ανάλυση από τους λεξικογράφους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία - Έρχονται μέτρα

Σάλος με τη δήλωση Πορτοσάλτε για τους ντελιβεράδες (vid)

Παίζει χωρίς αντίπαλο: Η εντυπωσιακή παίκτρια που τρέλανε τους κριτές του «The Voice» (Vid)