ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη η διαρροή πετρελαίου της Total στη θάλασσα

Μεγάλη η διαρροή πετρελαίου της Total στη θάλασσα

«Πραγματικά σοβαρό ατύχημα» χαρακτήρισε επιστήμονας της Greenpeace τη διαρροή στην πετρελαϊκή εξέδρα Elgin του γαλλικού κολοσσού Total.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός ελαιώδους ιριδίζοντος στρώματος. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου πάνω στο νερό. Υπάρχει παντού. Έχει πολλά χιλιόμετρα μήκος και θα έλεγα πολλές εκατοντάδες πλάτος», δήλωσε ο επιστήμονας.

Η Greenpeace πήρε δείγματα από το νερό και τον αέρα, για να προσδιοριστεί επακριβώς «τι είναι αυτός ο ιριδισμός» προσέθεσε.

Η Total από την πλευρά της διέψευσε ότι υπάρχει πετρέλαιο. «Πρόκειται για συμπυκνώματα αερίου, που είναι συμπυκνώματα ελαφρά τα οποία δεν δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για τα θαλάσσια πτηνά ή για την υπόλοιπη άγρια ζωή», δήλωσε μια εκπρόσωπος.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη της διαρροής, πριν από οκτώ ημέρες, η Total είχε ανακοινώσει πως, όταν αυτή σημειώθηκε, διέφυγε πρώτα υγρό, προκαλώντας το σχηματισμό ενός λεπτού στρώματος υδρογονανθράκων επιφάνειας περίπου 12 τετρ. χιλιομέτρων. Όμως αυτό το συμπύκνωμα πρόκειται, σύμφωνα με την εταιρεία, να εξατμιστεί.