ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Χάπι MSD: Πότε φτάνει στην Ελλάδα – Αρχές Μαρτίου το φάρμακο της Pfizer

Κορονοϊός - Χάπι MSD: Πότε φτάνει στην Ελλάδα – Αρχές Μαρτίου το φάρμακο της Pfizer
AP

Άλλο ένα... όπλο κατά του κορονοϊού μετά τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται στην Ελλάδα

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο σε δέκα ημέρες, καταφτάνουν στη χώρα μας 5.000 χάπια Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Πρόκειται για τα χάπια τα οποία αναπτύχθηκαν από τηn MSD (Merck Sharp & Dohme) σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Να σημειωθεί ότι η έγκρισή του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ) αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.

ΕΜΑ: Συμβουλές για τη χορήγηση του χαπιού της Merck κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ το φάρμακο, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19. Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, το οποίο διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Ο EMA εξέδωσε αυτήν τη συμβουλή για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν για πιθανή πρώιμη χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε περιβάλλοντα χρήσης έκτακτης ανάγκης, υπό το φως των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης και θανάτων λόγω COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η συμβουλή ακολουθεί την ανασκόπηση των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για την ποιότητα του φαρμάκου και των αποτελεσμάτων από ολοκληρωμένες και συνεχιζόμενες μελέτες. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση που τους έθετε σε κίνδυνο σοβαρού COVID-19 αξιολογήθηκαν ως μέρος αυτής της συμβουλής.

Πιθανές αντενδείξεις και ποιοι δεν πρέπει να το πάρουν

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών μετά την τελευταία δόση του Lagevrio ήταν διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, τα οποία ήταν όλα είτε ήπια είτε μέτρια.

Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες και δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά τη θεραπεία. Αυτές οι συστάσεις δίνονται καθώς εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Lagevrio μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι προτεινόμενοι όροι χρήσης του EMA θα δημοσιευτούν σύντομα στον ιστότοπο του EMA.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με την «κατάληψη» του Συντάγματος από Πακιστανούς το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς

Εμβολιασμοί: Ανατροπή με το πρόστιμο των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 από 16/01

Σχολεία: Επιμένει η κυβέρνηση για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου – Έντονες αντιδράσεις και στο Twitter