ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: ΗΠΑ και Βρετανία αποσύρουν διπλωμάτες από το Κίεβο - Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου

Αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία
Αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία
ΑΡ

Μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει βρετανούς διπλωμάτες από το Κίεβο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα  ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. To NATO αποστέλλει στην περιοχή πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη

Το ΝΑΤΟ θέτει τις δυνάμεις του σε ετοιμότητα και στέλνει πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την άμυνα των Συμμάχων καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της παρουσία εντός και γύρω από την Ουκρανία.

Τις προηγούμενες ημέρες, αρκετοί Σύμμαχοι έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αεροπορική αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία. Η Γαλλία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Η Ολλανδία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει ένα πλοίο και χερσαίες μονάδες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν επίσης σαφές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Καλωσορίζω τους Συμμάχους που συνεισφέρουν πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας».

Αποχωρήσεις διπλωματών απο την Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο εν τω μεταξύ άρχισε να αποσύρει το προσωπικό του από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο εν μέσω προειδοποιήσεων για ρωσική εισβολή.

Πήγες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπαν στο BBC ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε γιατί υπάρχουν υγκεκριμένες πληροφορίες για την ασφάλεια των Βρετανών διπλωματών, αλλά για προληπτικούς λόγους καθώς έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Το ήμισυ του προσωπικού που εργάζεται στο Κίεβο θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κίνηση της Βρετανίας σημειώνεται την ώρα που και οι ΗΠΑ διέταξαν τους συγγενείς του προσωπικού της πρεσβείας τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, λέγοντας ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή».

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι έχει σχέδια για στρατιωτική δράση στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης έντασης και της «δυνητικής παρενόχλησης εναντίον πολιτών των ΗΠΑ».

«Υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία σχεδιάζει σημαντική στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας», ανέφερε σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, η κίνηση είναι προληπτική και δεν θεωρείται ότι συνέβη κάτι συγκεκριμένο τις τελευταίες 24 ώρες που να προκάλεσε την απόφαση.

Το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ έχει επίσης ενημερωθεί ότι μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία και οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν παροτρυνθεί να κάνουν το ίδιο. Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι δεν πρόκειται για εκκένωση, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εάν υπάρξει ρωσική εισβολή, «δεν θα είναι σε θέση να εκκενώσει πολίτες των ΗΠΑ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει το ίδιο αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι δεν θα «δραματοποιήσει» τις εντάσεις. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πάντως έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος νέας σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά από εκτιμήσεις για 100.000 Ρώσους στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα.

Το Σάββατο, περίπου 90 τόνοι αμερικανικής «στρατιωτικης βοήθειας» συμπεριλαμβανομένου πυρομαχικών για «άμυνα πρώτης γραμμής» έφθασαν στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση συνθέτει μια «σειρά ενεργειών που θα πρέπει να συνυπολογίσει ο πρόεδρος Πούτιν», συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της άμυνας στην Ουκρανία με περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ξεκινάει σήμερα (24/1) στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας

Η Ρωσία έχει καταλάβει ουκρανικό έδαφος στο παρελθόν, όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014, μετά από σφοδρές διαδηλώσεις στην Ουκρανία που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της χώρας. Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε πόλεμο με τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις ανατολικές περιοχές της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Υπολογίζεται ότι 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Ντονμπάς.

Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τον Πούτιν ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα φιλορώσο πρόεδρο για να ηγηθεί της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Ο άνδρας που κατονομάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου - ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Yevhen Murayev - χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ανόητους» σε συνέντευξή του στο Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να ανατρέψει και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη δήλωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών το Σαββατοκύριακο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Χάος στην Αθηνών - Λαμίας! Ακινητοποιημένα οχήματα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πού περιμένουμε το περισσότερο χιόνι στην Αττική – Πόσο θα ρίξει στο Σύνταγμα

Χιόνια Αθήνα: Χιονοκαταιγίδα σε πολλές περιοχές – Το στρώνει ακόμα και στο κέντρο (pics+vid)