ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιορτάζει σιωπηλά τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιορτάζει σιωπηλά τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο
AP

Μια ιστορική ημέρα για την βρετανική μοναρχία η αυριανή αφού η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια στο θρόνο. Ένα ρεκόρ που δεν έφτασε ποτέ κανένας από τους προκατόχους της.

Η 95χρονη Ελισάβετ, έγινε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από δώδεκα άλλων βασιλείων, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ενώ βρισκόταν με τον Πρίγκιπα Φίλιππο στην Κένυα σε περιοδεία. Μάλιστα τα νέα της γνωστοποίησε ο ίδιος ο Φίλιππος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών

Όπως έγινε γνωστό από το Μπάκιγχαμ η μονάρχης θα σηματοδοτήσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο ιδιωτικά, χωρίς να τη βλέπει ως ένα γεγονός που χρίζει εορτασμού. Ωστόσο θα υπάρξουν τέσσερις ημέρες εθνικών εκδηλώσεων για να τιμήσουν το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της τον Ιούνιο.

«Ενώ είναι μια στιγμή για εθνικούς εορτασμούς, θα είναι μια ημέρα ανάμεικτων συναισθημάτων για την Αυτού Μεγαλειότητα καθώς η ημέρα σηματοδοτεί επίσης 70 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Τζορτζ ΣΤ'», είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ευχαριστώντας την μονάρχη για την «ακούραστη υπηρεσία της».

Να σημειωθεί ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα κυκλοφόρησαν πλάνα πριν από το ορόσημο της Κυριακής, δείχνοντάς της να βλέπει αντικείμενα από προηγούμενα βασιλικά ιωβηλαία, όπως αυτό που δόθηκε στην προ-προγιαγιά της Βασίλισσα Βικτώρια για τον εορτασμό των 50 χρόνων στον θρόνο το 1887, υπογεγραμμένο από την οικογένεια, φίλους και πολιτικούς.

Δείτε την gallery:

Σύμφωνα με το Reuters ενώ η δημόσια συμπάθεια στο πρόσωπό της παραμένει έντονη, με περίπου τέσσερις στους πέντε Βρετανούς να έχουν θετική άποψη, η ίδια η μοναρχία έχει υποστεί μια σειρά από πρόσφατες κρούσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ κατά του δεύτερου γιου της, πρίγκιπα Άντριου, που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του θεσμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη φορά στο Σάντριγχαμ χωρίς τον πρίγκιπα Φίλιππο (pics)