ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος για τον ναζιστικό χαιρετισμό Βούλγαρου ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σάλος για τον ναζιστικό χαιρετισμό Βούλγαρου ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η κίνηση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή καταδικάστηκε από όλους

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκλητική χειρονομία Βούλγαρου ευρωβουλευτή ο οποίος χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια κίνηση που καταδικάστηκε από όλους.

Πρωταγωνιστής ο ευρωβουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος VMRO της Βουλγαρίας, Angel Dzhambazki, ο οποίος έκανε την κίνηση αυτή κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο ο Dzhambazki χαιρέτισε με τρόπο που παραπέμπει στους Γερμανούς Ναζί την ώρα που αποχωρούσε από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην εν λόγω συζήτηση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o Dzhambazki είχε προχωρήσει στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας λέτε τι να λέμε και τι να κάνουμε. Ζήτω ο Όρμπαν και το Fidesz, ζήτω ο Καζίνσκι και το PiS, ζήτω η Βουλγαρία και η Ευρώπη των εθνών».

Οι αντιδράσεις

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσολα έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού. Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη. Εμείς συμβολίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

Στο ίδιο πλαίσιο και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πίνα Πιτσιέρνο η οποία ξεκαθάρισε ότι «δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα υπάρξουν κυρώσεις».

Την χειρονομία καταδίκασε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα συμβολίζει το Ευρωκοινοβούλιο ενώ παράλληλα ζήτησε και την επιβολή κυρώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.