ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Το Ισραήλ μπορεί να μεσολαβήσει σε λύση - Εφικτή συνάντηση με Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Βολιντίμιρ Ζελένσκι
«Η Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις»
AP

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν, αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Ακόμα μια πρόσκληση για συνάντηση, προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολιντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων προς τον ουκρανικό λαό

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Ισραήλ θα μπορούσε να έχει διαμεσολάβηση σε μια λύση, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν, αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή των Ισραηλινών υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μπένετ. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: «Σε ακούω».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμβουλή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.

Η Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα, ενώ γνωστοποίησε ότι 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη χθες από Ρώσους, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, συνομιλούμε τους εταίρους μας σχετικά με την κατάσταση του δημάρχου μας. Η αξίωσή μας είναι σαφής: πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως (…). Τηλεφώνησα ήδη στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, Μίλησα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (…), θα μιλήσω σε όσους είναι απαραίτητο για να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία.

«Αναμένουμε από ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μας δείξουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και το κοινοβούλιο, ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ απήχθη χθες από Ρώσους στρατιώτες, που έχουν καταλάβει τη Μελιτόπολη, στη νότια Ουκρανία, μεταξύ Μαριούπολης και Χερσώνας, διότι «αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό».

Όπως είπε ο Ζελένσκι, 2000 Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Μελιτόπολη εναντίον της ρωσικής εισβολής και με αίτημα την απελευθέρωση του δημάρχου τους.

«Ακούς, Μόσχα; Εάν 2000 άνθρωποι διαδηλώνουν στη Μελιτόπολη κατά της κατοχής, πώς μπορείτε στη Μόσχα να είστε κατά του πολέμου», διερωτήθηκε στο βίντεο.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η Μελιτόπολη μετρούσε λίγο πάνω από 150.000 κατοίκους.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: Σε απόσταση αναπνοής οι Ρώσοι - Οδοφράγματα στήνουν οι Ουκρανοί

Σχετικές ειδήσεις