ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκοβο: Εικόνες ολικής καταστροφής από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας

Εικόνες καταστροφής στο Χάρκοβο
Εικόνες καταστροφής στο Χάρκοβο

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα, δέχεται επίθεση από την αρχή της εισβολής

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας, ήταν μια πολυσύχναστη μητρόπολη μόλις πριν από ένα μήνα. Ενα ταχέως αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο με κομψά εστιατόρια και εμπορικά κέντρα σε νεομπαρόκ αρχιτεκτονική.

Σήμερα, μεγάλες περιοχές της πόλης μοιάζουν περισσότερο με το Στάλινγκραντ, καθώς το Χάρκοβο βομβαρδίζεται διαρκώς. Μπαίνοντας στην πόλη από το νότο, αρχικά υπάρχουν ελάχιστα σημάδια του πολέμου, εκτός από τα στρατιωτικά οδοφράγματα και τα σημεία ελέγχου.

Το κέντρο του Χάρκοβο είναι μια διαφορετική ιστορία: τα παράθυρα και οι βιτρίνες καταστημάτων ανατινάχτηκαν από βομβαρδισμούς πυροβολικού, άλλα κτίρια κατεδαφίστηκαν εξ ολοκλήρου από αεροπορικές επιδρομές ή χτυπήματα πυραύλων κρουζ. Ανάμεσά τους και το κτήριο-σύμβολο του πανεπιστημίου

Ενώ οι περισσότεροι ρωσικοί βομβαρδισμοί του Χάρκοβο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί βράδυ, τα χτυπήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, λένε οι ντόπιοι. «Τις τελευταίες δύο ή τρεις μέρες, μας βομβαρδίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Έλενα Γελαγίνα, μια 62χρονη διευθύντρια μουσείου που ζει στο κέντρο της πόλης.

«Κάθε μέρα και μία έκρηξη»

Ο χρόνος των χτυπημάτων φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων και να ενσταλάξει τον τρόμο στον τοπικό πληθυσμό, λένε οι τοπικές αρχές.

Το κτήριο του Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο βομβαρδίστηκε κλινική με αποτέλεσμα να υπάρχουν τέσσερις νεκροί. Σύμφωνα με ό, τι έγινε γνωστό το πανεπιστημιακό κτίριο στο Χάρκοβο ήταν της Σχολής Οικονομικών Επιστημών.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο