ΚΟΣΜΟΣ

Λεύκωμα για τον φωτογράφο Luigi Ghirri, ύμνος στην Απουλία

Λεύκωμα για τον φωτογράφο Luigi Ghirri, ύμνος στην Απουλία
Ο φακός του μας δείχνει έναν τόπο όπου, παρά τους τουριστικούς προορισμούς του, παραμένει ένα γαλήνιο μίγμα του παλιού με το καινούργιο.
Instagram

Έως τον θάνατό του σε ηλικία 49 χρόνων το 1992, ο Ιταλός φωτογράφος Luigi Ghirri είχε τραβήξει περίπου 2.000 φωτογραφίες στην Puglia, την καθ' ημάς Απουλία, οι περισσότερες των οποίων δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. 

Την παράλειψη αυτή έρχεται να διορθώσει το λεύκωμα «Puglia: Tra albe e tramonti (Ανάμεσα σε αυγές και δύσεις)» που εξέδωσε προσφάτως ο οίκος Mack Books.

Ο Ghirri ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Puglia το 1982. Τα επόμενα 10 χρόνια επέστρεφε συχνά για να φωτογραφίσει τις ασπροβαμμένες πόλεις της, τις ληθαργικές παραλίες της και το ξεχωριστό απαλό φως της περιοχής.

Δείτε την gellery:

Η Puglia ήταν μια καταλυτική αλλαγή στη δουλειά του φωτογράφου, ο οποίος ήταν γνωστός για τις φωτογραφίες της βόρειας Ιταλίας όπου είναι και η γενέτειρά του. Το λεύκωμα που εξέδωσε ο οίκος Mack Books είναι ένας φόρος τιμής στο πρότζεκτ του Ghirri. Το σχεδίασε η κόρη του, η Adele Ghirri, στη βάση μιας μακέτας για έναν κατάλογο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η Adele επέκτεινε την επιλογή περιλαμβάνοντας φωτογραφίες από όλα τα ταξίδια του πατέρα της στην Puglia, προσφέροντάς μας μια ευρύτερη εικόνα της φωτογραφικής δουλειάς του στην περιοχή.

Στις επισκέψεις του εκεί, ο Ghirri έκοβε βόλτες με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, από την αυγή έως τη δύση του ήλιου, όπως ακριβώς υπαινίσσεται και ο τίτλος του λευκώματος. Ο φακός του μας δείχνει έναν τόπο όπου, παρά τους τουριστικούς προορισμούς του, παραμένει ένα γαλήνιο μίγμα του παλιού με το καινούργιο, όπως διαπιστώνει κανείς από μια επίσκεψη στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram για τον Luigi Ghirri.