ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: «Μαύρη Δευτέρα» για χιλιάδες επιβάτες - Οργή, ταλαιπωρία και απανωτές ακυρώσεις πτήσεων

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια
Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια
A.P

Συνεχίζεται το «μαρτύριο» για χιλιάδες επιβάτες στη Βρετανία, με απανωτές ακυρώσεις πτήσεων στην πιο πολυσύχναστη ημέρα για τα αεροδρόμια από την έναρξη της πανδημίας

Χιλιάδες Βρετανοί παραμένουν παγιδευμένοι στο εξωτερικό ή δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν τις διακοπές τους, καθώς εταιρείες όπως οι easyJet, WizzAir και British Airways ακυρώνουν δεκάδες πτήσεις στην πιο πολυσύχναστη ημέρα για τα αεροδρόμια από την έναρξη της πανδημίας.

Νέες ουρές εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί σε αεροδρόμια όπως το Στάνστεντ του Λονδίνου, το, Μάντσεστερ, το Μπρίστολ και το Εδιμβούργο, οπου χιλιάδες ταξιδιώτες επλήγησαν από αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 ημέρες για να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων, αφού τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι χτυπήθηκαν χθες από αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Με 2.864 αναχωρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ίδιο αριθμό εισερχόμενων πτήσεων σήμερα, καθώς λήγει η τετραήμερη αργία του Ιωβηλαίου, θα είναι η πιο πολυσύχναστη ημέρα για τα αεροπορικά ταξίδια εδώ και τρία χρόνια, πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς αρνήθηκε να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν ελλιπές προσωπικό χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για την απόκτηση βίζας για να μετριαστεί το ταξιδιωτικό χάος. Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο αποστολής στρατού για να μειώσει τις ουρές στα ταλαιπωρημένα αεροδρόμια της Βρετανίας.

Χιλιάδες οικογένειες που επιστρέφουν από αποδράσεις -σύντομες και μη- παραμένουν αποκλεισμένες στο εξωτερικό, ενώ άλλες επλήγησαν από περαιτέρω καθυστερήσεις, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Τα αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς το Λούτον εκτράπηκαν εκατοντάδες μίλια μακριά λόγω διακοπής ρεύματος χθες, ενώ υπήρξε επίσης πρόβλημα και στα τρένα, με τους επιβάτες της Eurostar να περιμένουν έως και οκτώ ώρες για τα τρένα τους λόγω διακοπής ρεύματος στη γραμμή κοντά στο Παρίσι. Ο σταθμός Euston του Λονδίνου χρειάστηκε να εκκενωθεί αφού σήμανε συναγερμός για πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, οι μετακινούμενοι αντιμετωπίζουν επιπλέον «σοβαρή αναστάτωση» σήμερα (6/6) καθώς τα συνδικάτα διοργανώνουν μονοήμερη απεργία στο μετρό στο Λονδίνο. Η Transport for London συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο δίκτυο με πολλούς σταθμούς είτε να κλείνουν αναγκαστικά είτε να ανοίγουν μόνο για περιορισμένες ώρες.

Η εργατική δράση από το συνδικάτο RMT, που ζητήθηκε λόγω σχεδίων για απώλεια 600 θέσεων εργασίας, είναι πιθανό να οδηγήσει σε συμφόρηση και σε άλλες διαδρομές, όπως λεωφορεία και υπέργειες σιδηροδρομικές υπηρεσίες.

Η εβδομάδα που τελείωσε ήταν εφιαλτική για τους Βρετανούς παραθεριστές που είδαν αεροπορικές εταιρείες με έλλειψη προσωπικού να ακυρώνουν εκατοντάδες πτήσεις την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα η αστυνομία να καλείται να αντιμετωπίσει οργισμένες σκηνές στα υπερπλήρη σαλόνια αναχωρήσεων.

Η κυβέρνηση ωστόσο αντιστέκεται στις εκκλήσεις να παρέμβει και να βοηθήσει την αεροπορική βιομηχανία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι απέλυσε πάρα πολύ προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια πούλησε πάρα πολλές θέσεις όταν ήρθησαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit του 2016 σήμαινε και τέλος στην πρόσληψη «φθηνού εργατικού δυναμικού από κάπου αλλού». «Δεν ψήφισα υπέρ του Brexit, αλλά η χώρα το ψήφισε και εμείς κάναμε την επιλογή μας. Θέλουμε μια οικονομία με υψηλούς μισθούς, υψηλής ειδίκευσης», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας των αερομεταφορών, όπως όλοι οι άλλοι τομείς, και όπως έχει κάνει τώρα ο τομέας της οδήγησης φορτηγών, ο τομέας των βαρέων φορτηγών, πρέπει να αλλάξει».

Ο Σαπς απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων. «Ο στρατός δεν είναι μια άμεση λύση σε κάθε πρόβλημα. Δεύτερον, αναπτύσσεται σε αυξανόμενους αριθμούς στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική, σε μια κατάσταση πολέμου και γι' αυτό ο στρατός βρίσκεται εκεί κυρίως», είπε. «Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα τους παράσχει κάθε υποστήριξη, αλλά δεν προβλέπω ότι αυτό θα περιλαμβάνει την κλήση στο Στρατό».

Πρόσθεσε τέλος ότι θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να αποτρέψει την καταστροφή των καλοκαιρινών διακοπών και επίσης για να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών που χάνουν θα λαμβάνουν αυτόματη αποζημίωση όπως οι ταξιδιώτες των τρένων.