ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στη Ρωσία τουλάχιστον 1.000 αιχμάλωτοι πολέμου

Αιχμάλωτοι πολέμου
Αιχμάλωτοι πολέμου
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Πάνω από χίλιοι αιχμάλωτοι πολέμου, Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι «μισθοφόροι», που είχαν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, μετήχθησαν στη Ρωσία για να περάσουν από δίκη, μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ξένοι «μισθοφόροι» είναι περίπου εκατό, διευκρίνισε το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να μεταχθούν και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου από τη Μαριούπολη στη Ρωσία σύντομα.

Τουλάχιστον 2.400 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στον στρατό της Ρωσίας στα τέλη Μαΐου, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών μαχών στη γιγαντιαία χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης. Η ουκρανική πολιτική ηγεσία λέει πως ανησυχεί ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου μπορεί να υποστούν βασανιστήρια ή ακόμη και να δολοφονηθούν από τους Ρώσους.

Η Μόσχα διατείνεται ότι ανάμεσα στους στρατιωτικούς και στους «μισθοφόρους» είναι πολλοί νεοναζί, κάτι που το Κίεβο και η Δύση αρνούνται. Η ουκρανική πολιτική ηγεσία θέλει να υπάρξει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους πολεμιστές που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ. Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί έχουν απαιτήσει κάποιοι τουλάχιστον από αυτούς να προσαχθούν σε δίκες.

Η είδηση ενδέχεται να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές συνομιλίες των δύο αντιμαχόμενων χωρών, που βρίσκονταν ήδη σε νεκρό σημείο.

Σχετικές ειδήσεις