ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο ήρε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο ήρε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ήρε το βράδυ του Σαββάτου την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε εδώ και μια εβδομάδα σε έξι επαρχίες της χώρας που συγκλονίστηκαν από τις διαδηλώσεις των αυτοχθόνων κατά της ακρίβειας.

Στο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε, αναφέρεται ειδικότερα ότι αποφασίστηκε η «άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για σοβαρή εσωτερική αναταραχή στις επαρχίες Κιμποράσο, Τουνγκουράουα, Κοτοπάξι, Παστάσα και Ιμπαμπούρα».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προέβλεπε την κινητοποίηση του στρατού και μια επτάωρη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις από τις έξι επαρχίες, μεταξύ αυτών και η Πιτσίντσα όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Λάσο είχε κατηγορήσει τους αυτόχθονες διαδηλωτές ότι στοχεύουν σε «πραξικόπημα».

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του Ισημερινού άρχισαν να συζητούν το βράδυ του Σαββάτου τη διαδικασία παραπομπής του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο με το ερώτημα της καθαίρεσης. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από την αντιπολίτευση ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες επεισοδιακών διαδηλώσεων από αυτόχθονες που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι βουλευτές θα έχουν 72 ώρες για να ψηφίσουν. Για να εγκριθεί η πρόταση παραπομπής με το ερώτημα της καθαίρεσης απαιτείται πλειοψηφία 92 εκ των 137 μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Η συζήτηση στο Κογκρέσο ξεκίνησε ανήμερα της πρώτης απόπειρας διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής του κινήματος των αυτοχθόνων και υπουργών της κυβέρνησης, υπό την αιγίδα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Βιρχίλιο Σακισέλα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων