ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Χάος και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια - Επιβάτες αναγκάζονται να κοιμηθούν στο πάτωμα

Χάος στα αεροδρόμια
Χάος στα αεροδρόμια
ΑΡ

Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς οι πολίτες καλούνται να προετοιμαστούν για ένα καλοκαίρι «μαζικής αναστάτωσης»

Χάος στο αεροδρόμιο του Χίθροου καθώς η δυσλειτουργία του συστήματος αποσκευών και οι ελλείψεις προσωπικού, προκαλούν τεράστια προβλήματα. Τα προβλήματα έπληξαν ξανά τους τερματικούς σταθμούς την Κυριακή (26/6), καθώς εμφανίστηκαν εικόνες πολιτών που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πάτωμα, περικυκλωμένοι από ουρές επιβατών και βουνά εγκαταλελειμμένων αποσκευών.

Οι Βρετανοί κλήθηκαν να προετοιμαστούν για ένα καλοκαίρι «μεγάλης αναστάτωσης» αφού το προσωπικό εδάφους της British Airways ψήφισε υπέρ της απεργίας στην έδρα του αερομεταφορέα στο Χίθροου.

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν στίβες αποσκευών αποκλεισμένες από το προσωπικό εδάφους στον τερματικό σταθμό 2 του Χίθροου και τους επιβάτες να αναγκάζονται να κοιμηθούν στο πάτωμα του αεροδρομίου του Μάντσεστερ. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η Sun εμφανίζονται άνθρωποι που προσπαθούν να κοιμηθούν στο πάτωμα στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου με τις αποσκευές τους στη ρυμούλκηση.

Παράπονα για τις τεράστιες ουρές και στα δύο αεροδρόμια πλημμύρισαν το Twitter, με έναν χρήστη να περιγράφει τις σκηνές ως «χαοτικές». Στην επερχόμενη απεργία θα συμμετάσχουν περίπου 700 εργαζόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με το GMB Union θα κατεβάσουν ρολά «πιθανότατα κατά την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών».

«Οι παραθεριστές αντιμετωπίζουν τεράστια αναστάτωση χάρη στα προβλήματα της British Airways», ανέφερε. Η κυβέρνηση είπε ότι περαιτέρω απεργίες «θα προσθέσουν μόνο στη δυστυχία που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες στα αεροδρόμια».

Το χάος στα αεροδρόμια, με τις καθυστερήσεις και τις απανωτές ακυρώσεις πτήσεων, «σχετίζεται πλήρως με το Brexit», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. Ο Μάικλ Ο’ Λίρι είπε ότι το Brexit ήταν μια «μεγάλη αποτυχία» και ισχυρίστηκε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού κρύβονται πίσω από τη διαταραχή στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου – προσθέτοντας: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διευθύνει ούτε ζαχαροπλαστείο».

Ήρθε ως απάντηση σε δηλώσεις του υπουργού μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος αρνήθηκε ότι το Brexit ευθύνεται για τα συνεχιζόμενα ταξιδιωτικά δεινά, κατηγορώντας αντίθετα τις αεροπορικές εταιρείες για «σοβαρή υπολειτουργια» των πτήσεων μετά την πανδημία της Covid-19.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του υπουργού, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair είπε στο Sky News: «Έχει να κάνει απόλυτα με το Brexit. Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα λύνονταν πολύ γρήγορα εάν μπορούσαμε να φέρουμε Ευρωπαίους εργάτες. «Το έργο μας εμποδίζει μια κυβέρνηση τόσο απελπισμένη να δείξει ότι το Brexit στέφθηκε με επιτυχία, όταν ήταν μια τραγική αποτυχία. Δεν θα μας επιτρέψει να φέρουμε εργαζομένους στην ΕΕ για να κάνουν αυτές τις δουλειές».

Προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις θα συνεχιστούν «καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», καθώς τα αεροδρόμια υποφέρουν από τις ελλείψεις του προσωπικού. Επεσήμανε την έλλειψη προσωπικού σε θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, διαχείρισης αποσκευών και ασφάλειας.

Το αφεντικό της αεροπορικής εταιρείας είπε ότι οι επιβάτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια «λιγότερο από ικανοποιητική εμπειρία», με τις καθυστερήσεις πτήσεων να διαρκούν κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής και τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν μεταξύ 5 και 10% των πτήσεων.