ΚΟΣΜΟΣ

«Ξένος εισβολέας»: Πώς εξηγεί η Βόρεια Κορέα την άφιξη του κορονοϊού στη χώρα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν (στη μέση) κατηγορεί το Νότο για τον κορονοϊό
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν (στη μέση) κατηγορεί το Νότο για τον κορονοϊό
ΑΡ

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας ισχυρίζονται ότι ο κορονοίος έφτασε με «πράγματα από το εξωτερικό» που άγγιζαν οι πολίτες κοντά στα σύνορα

Το ξέσπασμα της Covid-19 στη Βόρεια Κορέα οφείλεται στους πολίτες που αγγίζουν «ξενόφερτα πράγματα» κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ. Οι πολίτες κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή για αντικείμενα που μπορεί να έχουν εκτοξευθεί πέρα ​​από τα σύνορα από το Νότο.

Για χρόνια ακτιβιστές στο Νότο πετούσαν μπαλόνια πέρα ​​από τα σύνορα για να στείλουν φυλλάδια και ανθρωπιστική βοήθεια. Σε απάντηση, η Σεούλ λέει ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο κορονοϊός να είχε περάσει τα σύνορα με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, μια επίσημη έρευνα εντόπισε δύο άτομα που μολύνθηκαν από κορονοϊό στις αρχές της επιδημίας, αφού ήρθαν σε επαφή με αγνώστων στοιχείων αντικείμενα, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα.

Ένας 18χρονος στρατιώτης και ένα 5χρονο παιδί βρέθηκαν θετικοί στον ιό στις αρχές Απριλίου αφού βρήκαν τα αντικείμενα σε έναν λόφο στο Ipho-ri, ανέφεραν. Από τότε, συνέχισαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Ο κακοήθης ιός Covid-19... εξαπλώθηκε γρήγορα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας [Βόρεια Κορέα]».

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν οδηγίες «να αντιμετωπίζουν με εγρήγορση ξενόφερτα πράγματα που έρχονται από τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων».

Όποιος παρατηρήσει παράξενο αντικείμενο δέχεται οδηγίες να το αναφέρει αμέσως, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα από μια ομάδα έκτακτης ανάγκης κατά της επιδημίας. Αν και η έκθεση δεν ανέφερε άμεσα τη Νότια Κορέα, το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ αρνήθηκε σθεναρά την εξήγηση του Βορά για το πώς έφτασε ο κορονοϊός θα μπορούσε να έχει εισέλθει στη χώρα.

Δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο ιός να εισήλθε σε φυλλάδια που έστειλαν αποστάτες από τη Νότια Κορέα, δήλωσε αξιωματούχος. Τα κλειστά σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι ένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα στον κόσμο, αλλά αποστάτες και Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές εκτοξεύουν εδώ και χρόνια μπαλόνια πέρα ​​από τα σύνορα με μηνύματα κατά της Βόρειας Κορέας.

Από το τέλος Απριλίου, η Βόρεια Κορέα δίνει μάχη με ένα εκρηκτικό κύμα 4,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων «πυρετού» όπως λέει που πιστεύεται πως είναι μη εξακριβωμένες λοιμώξεις Covid-19. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιέγραψε το ξέσπασμα τον Μάιο ως τη μεγαλύτερη «αναταραχή που έπεσε στη χώρα μας από την ίδρυσή του», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι πρόσφατα το απομονωμένο έθνος ισχυριζόταν ότι ήταν εντελώς απαλλαγμένο από τον κορονοϊό - αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε εδώ και καιρό. Ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων είναι ευάλωτος λόγω της έλλειψης προγράμματος εμβολιασμού και του κακού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αποδεχτεί μια προσφορά εμβολίων κινεζικής παραγωγής.

Δεν είναι σαφές πόσοι Βορειοκορεάτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί δραματικά, αλλά πολλοί υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση δεν αναφέρει αληθινά στοιχεία. Η έξαρση σημειώθηκε λίγους μήνες αφότου ο Βορράς χαλάρωσε το αυστηρό lockdown των συνόρων του με την Κίνα - με τα εμπορευματικά τρένα να συνεχίζουν τα ταξίδια τους μεταξύ των δύο χωρών για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020.

Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε εισέλθει στη χώρα με αυτόν τον τρόπο, ειδικά καθώς η Κίνα αντιμετώπιζε ένα σοβαρό ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον, θα έθετε δύσκολα και διπλωματικά ευαίσθητα ερωτήματα, λένε οι ειδικοί. Αν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα, θα έπρεπε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα καραντίνας στη συνοριακή περιοχή σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στο εμπόριο Βόρειας Κορέας-Κίνας.