ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Κινητοποίηση για τη «σύλληψη» άγριου πιθήκου, μετά από 10 επιθέσεις σε δύο εβδομάδες

Μία άγρια μαϊμού τρομοκρατεί κοινότητα στην Ιαπωνία
Μία άγρια μαϊμού τρομοκρατεί κοινότητα στην Ιαπωνία
ΑΡ

Η αστυνομία στη νοτιοδυτική Ιαπωνία αναζητά έναν άγριο πίθηκο που επιτέθηκε σε 10 άτομα μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, εισβάλλοντας σε σπίτια και νηπιαγωγεία

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου στην περιοχή Oγκόρι του νομού Γιαμαγκούτσι στα νοτιοδυτικά της χώρας. Στο πιο σοβαρό περιστατικό, ο πίθηκος γρατσούνισε άσχημα ένα βρέφος μετά την «εισβολή» του στο σπίτι της οικογένειας.

Οι αρχές έχουν τοποθετήσει παγίδες, ενώ κάλεσαν τους κατοίκους να κρατήσουν τα παράθυρα κλειστά μετά την αρπαγή του βρέφους στο πιο σοβαρό περιστατικό «Σκούπιζα όταν άκουσα το παιδί μου να κλαίει. Γύρισα και είδα ότι η μαϊμού την είχε πιάσει από τα πόδια ενώ έπαιζε στο πάτωμα. Φαινόταν σαν να προσπαθούσε να τη σύρει έξω», είπε έντρομη η μητέρα του μωρού στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η μαϊμού άνοιξε την πόρτα ενός διαμερίσματος στον πρώτο όροφο και έξυσε το πόδι ενός τετράχρονου κοριτσιού, αφήνοντάς το ελαφρά τραύματα, προτού επιτεθεί σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η μαϊμού, που λέγεται ότι είχε ύψος 40-50 εκατοστά, εισέβαλε επίσης...σε μια τάξη τοπικού νηπιαγωγείου και γρατσούνισε ένα τετράχρονο κορίτσι. Η τοπική αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή. Το γραφείο του τοπικού δημάρχου έχει διανείμει φυλλάδια που λένε στους κατοίκους της περιοχής να είναι σε επιφυλακή, αλλά μέχρι σήμερα, το ζώο ήταν ακόμα ελεύθερο.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK είπε ότι υπήρξαν περίπου 40 «συναντήσεις» με πιθήκους στην περιοχή από τον Μάιο. Δεν είναι τα μόνα άγρια ​​ζώα που ανάγκασαν τους ανθρώπους στην Ιαπωνία να είναι πιο προσεκτικοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί και επιθέσεις αρκούδων σε ολόκληρη τη χώρα, όπως επίσης και από αγριόχοιρους. Πέρυσι δύοζώα τραυμάτισαν μισή ντουζίνα ανθρώπους σε ένα πάρκο της Χιροσίμα πριν πέσουν νεκρά από πυροβολισμούς.

Η επιθετικότητα των αρκούδων αποδίδεται στην έλλειψη βελανιδιών στο φυσικό περιβάλλον των ζώων, γεγονός που τα αναγκάζει να περιπλανηθούν σε κατοικημένες περιοχές αναζητώντας τροφή. Σε ερημωμένες αγροτικές περιοχές, η υποβάθμιση της εγκαταλελειμμένης γεωργικής γης που κάποτε αποτελούσε φυσικό όριο μεταξύ του οικοτόπου των ζώων και των κατοικημένων περιοχών, είναι επίσης ένας παράγοντας.

Μόνο στο βορειότερο κύριο νησί του Χοκάιντο, οι συναντήσεις με αρκούδες αυξήθηκαν σε 2.197 πέρυσι, αύξηση κατά 381 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2020, μια μαύρη αρκούδα πέρασε περισσότερες από 12 ώρες μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στην επαρχία Ishikawa πριν πυροβοληθεί από έναν ντόπιο κυνηγό.