ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής απειλείται από την πείνα…

Η οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής απειλείται από την πείνα…

Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Πρόγραμμα των ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, αναφέρει πως η Αφρική θα πρέπει να αναπτύξει άμεσα την γεωργία της, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πείνα στην Ήπειρο.

Δεκάδες εκατομμύρια ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και αυτό εξαιτίας των κυκλικών ξηρασιών στην Ανατολική Αφρική, αλλά και της κρίσης η οποία πλήττει την ημιάγονη περιοχή του Σαχέλ που εκτίνεται από τη Σενεγάλη μέχρι το Τσαντ.

Ένας στους τέσσερις κατοίκους υποσιτίζεται σύμφωνα με το UNDP, σε πληθυσμό που ξεπερνά τα 856.000.000. Έτσι η περιοχή, κατέχει την πρωτιά και επίσημα στον υποσιτισμό.

Η επικεφαλής του προγράμματος, Έλεν Κλαρκ, σε δηλώσεις της τόνισε: «Τα εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην Αφρική δεν έχουν συντείνει στον περιορισμό της πείνας και τον υποσιτισμό. Στα προγράμματα για την ανάπτυξη πρέπει να περιληφθούν ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η οικονομία της υποσαχάρειας Αφρικής θα έχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 5,4%. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από αυτό του 2011 (5,1%) σε μια οικονομία στην οποία ο κύριος παραγωγικός τομέας είναι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

«Είναι παράδοξο σε έναν κόσμο με πλεόνασμα τροφής, η πείνα και ο υποσιτισμός να παραμένουν διαβρωτικά στοιχεία σε μια ήπειρο με επαρκείς γεωργικές δωρεές. Η Αφρική έχει τη γνώση, την τεχνολογία και τα μέσα για να τερματιστεί η πείνα και η διατροφική ανασφάλεια», τόνισε ο Τεγκεγκέγουορκ Γκετού, διευθυντής του Γραφείου του UNDP στην Αφρική.