ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Κίνα: «Ραντεβού» Πούτιν, Τζινπίνγκ στο Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συσφίγγουν τη σχέση τους
Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συσφίγγουν τη σχέση τους
Α.Ρ

O Bλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε αξιωματούχος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος την Τετάρτη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ. «Σε λιγότερο από 10 ημέρες από τώρα θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση των ηγετών μας στη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη. Προετοιμαζόμαστε ενεργά για αυτό», δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν, αν προχωρήσει, θα είναι το πρώτο ταξίδι του Σι στο εξωτερικό εδώ και 2μιση χρόνια. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης τα σχέδια του Κινέζου προέδρου να επισκεφθεί το Καζακστάν πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν, αλλά οι αναφορές παραμένουν ανεπιβεβαίωτες. Όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε σε καθημερινή ενημέρωση την Τετάρτη: «Στην ερώτησή σας, δεν έχω τίποτα να προσφέρω».

Ο Πούτιν και ο Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο, εβδομάδες πριν το Κρεμλίνο στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Σε συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πρόεδροι δεσμεύονταν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα έχουν «όριο». Παραμένει ασαφές εάν ο Σι γνώριζε τότε το σχέδιο της Ρωσίας να ξεκινήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ευθυγραμμίσει όλο και περισσότερο τις εξωτερικές τους πολιτικές για να αντιταχθούν στις φιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις στην Ασία, την Ευρώπη και πέραν αυτής, υποστηρίζοντας τη διακυβέρνηση με σφιχτά σύνορα και περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή της αντιπολίτευσης.

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε σαρωτικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη στα ανατολικά της χώρας, στις οποίες συμμετείχαν δυνάμεις από την Κίνα, μια ακόμη επίδειξη στενότερων δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου εν μέσω εντάσεων με τη Δύση για τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Παρόλο που η Μόσχα και το Πεκίνο στο παρελθόν απέρριψαν την πιθανότητα να σχηματίσουν μια στρατιωτική συμμαχία, ο Πούτιν είπε ότι μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία μοιράζεται εξαιρετικά ευαίσθητες στρατιωτικές τεχνολογίες με την Κίνα που συνέβαλαν σημαντικά στην ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας.

Πηγή: Αssociated Press