ΚΟΣΜΟΣ

Χου Τζιντάο: Βίντεο δείχνει τι έγινε πριν απομακρυνθεί από το συνέδριο

H στιγμή της απομάκρυνσης του Τζιντάο
H στιγμή της απομάκρυνσης του Τζιντάο
Α.Ρ

Το περιστατικό με τη μυστηριώδη απομάκρυνση του πρώην προέδρου της Κίνας, Χου Τζιντάο απο το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο έκανε το γύρο του κόσμου. Νέο βίντεο αποκαλύπτει τι συνέβη πριν απο το περιστατικό

Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο απομακρύνθηκε από τη σκηνή σε μια βασική συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο επειδή μάλωνε για κάποια επίσημα έγγραφα, έδειξαν νέα πλάνα που κυκλοφόρησαν από το Channel News Asia με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Το περιστατικό που έλαβε χώρα το Σάββατο συγκλόνισε τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην ηγέτης του κράτους απομακρύνθηκε απότομα από την κύρια εκδήλωση, επί προεδρίας του διαδόχου του Σι Τζινπίνγκ.

Αυτό οδήγησε πολλούς να εικάσουν ότι έγινε εσκεμμένα κατόπιν εντολής του Σι για να δείξει ότι η εποχή του Χου κατά την οποία επικρατούσε μεγαλύτερη συναίνεση είχε τελειώσει, ενώ άλλοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί λόγω της κακής υγείας του πρώην ηγέτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε αργότερα στο Twitter ότι ο Χου συνοδευόταν καθώς αισθανόταν αδιαθεσία, αλλά δεν το ανέφερε. Το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το CNA ξεκινάει λίγες στιγμές πριν ο 79χρονος αρχηγός οδηγηθεί έξω από την εκδήλωση.

Δείχνει τον Χου Τζιντάο να προσπαθεί επανειλημμένα να διαβάσει ένα σύνολο εγγράφων που καλύπτονται από ένα κόκκινο φύλλο. Το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου Λι Ζανσού, που καθόταν δίπλα στον πρώην πρόεδρο, στη συνέχεια παρεμβαίνει και φαίνεται να επισημαίνει στον Χου ότι τα έγγραφα πρέπει να καλυφθούν καθώς η διαδικασία καταγράφεται με τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους.

Σε αυτό το σημείο ο Χου Τζιντάο ο οποίος παρακολουθούσε την όλη κατάσταση, έκανε χειρονομία σε έναν άλλο άνδρα που στεκόταν εκεί, ο οποίος στη συνέχεια προσπάθησε να πείσει τον Χου να φύγει και κάποια στιγμή προσπάθησε να τον σηκώσει σωματικά από την καρέκλα του. Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος αφήνει την καρέκλα του με κάποια βοήθεια από τον βοηθό του κόμματος και ενώ βγαίνει έξω, φαίνεται να προσπαθεί να μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο.

Όποια κι αν ήταν η αιτία της σκηνής που εκτυλίχθηκε στο Παλάτι του Λαού του Σάββατο, ασθένεια ή επίδειξη δύναμης του καθεστώτος, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο ηλικιωμένος πρώην ηγέτης, λίγη ώρα αφότου είχαν εισέλθει οι κάμερες στην αίθουσα, ήταν ταπεινωτικός, σημειώνει η Guardian.