ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνελήφθησαν δύο γνωστές ηθοποιοί - Αυξάνεται η καταστολή

Η Χενγκαμέχ Γκαζιάνι
Η Χενγκαμέχ Γκαζιάνι

Ιράν: Δύο ηθοποιοί συνελήφθησαν επειδή υποστήριξαν δημόσια τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η Χενγκαμέχ Γκαζιάνι και η Kαταγιούν Ριάχι κατηγορούνται για συμπαιγνία και δράση κατά των αρχών του Ιράν, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Irna. Και οι δύο γυναίκες εμφανίστηκαν νωρίτερα στο κοινό χωρίς τη μαντίλα τους - μια χειρονομία αλληλεγγύης στους διαδηλωτές. Πριν από τη σύλληψή της, η Γκαζιάνι έγραψε: «Ό,τι και να συμβεί, να ξέρετε ότι όπως πάντα θα σταθώ στο πλευρό του λαού του Ιράν».«Αυτή είναι ίσως η τελευταία μου ανάρτηση», πρόσθεσε.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά το θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση. Η Μάχσα Αμίνι 22 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων χιτζάμπ. Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες αργότερα.

Υπήρξαν αναφορές ότι αστυνομικοί την χτύπησαν με ρόπαλο και χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα όχημα, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε ότι την κακομεταχειρίστηκε και είπε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή. Η Γκαζιάνι και η Ριάχι - και οι δύο πολυβραβευμένες ηθοποιοί - συνελήφθησαν την Κυριακή με εντολή της εισαγγελίας του Ιράν. Η Kαταγιούν Ριάχι είναι μία από τις πρώτες ηθοποιούς που εμφανίστηκε δημόσια χωρίς υποχρεωτικό χιτζάμπ μετά τη δολοφονία της Αμίνι

Οι δυό τους συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών δημοσίων προσώπων στο Ιράν που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στο κατεστημένο των κληρικών της χώρας. Νωρίτερα την Κυριακή, ο Eχσάν Χατζαφί αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, δήλωσε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι κατάλληλες και ο λαός μας δεν είναι ευχαριστημένος».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ομοσπονδίας πυγμαχίας του Ιράν, Χοσείν Σούρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επέστρεφε στην πατρίδα του από ένα τουρνουά στην Ισπανία λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα του.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι περίπου 400 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 16.800 συνελήφθησαν σε μια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι ηγέτες του Ιράν λένε ότι οι διαδηλώσεις είναι «ταραχές» που ενορχηστρώθηκαν από τους εξωτερικούς εχθρούς της χώρας. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε σχέση με τις διαδηλώσεις.