ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ σε Όστιν: Δικαίωμα αυτοάμυνας οι επιχειρήσεις στη Συρία

Ακάρ σε Όστιν: Δικαίωμα αυτοάμυνας οι επιχειρήσεις στη Συρία
AP Photo/Virginia Mayo

Επιμένει να μη συμμορφώνεται η Άγκυρα στα μηνύματα της Δύσης σχετικά με το θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία

Δεν δείχνει καθόλου να διατεθειμένη να κάνει πίσω η Άγκυρα όσον αφορά στη χερσαία επιχείρηση στη Συρία, με τον Χουλουσί Ακάρ να υποστηρίζει πως αποτελεί «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες χθες Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο πραγματικοί σύμμαχοι, ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων αυτοάμυνάς μας, που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του έθνους μας και των συνόρων μας».

Πρόσθεσε δε ο Χουλουσί Ακάρ ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία κατά του ISIS και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, σημείωσε ότι ο μόνος στόχος στις επιχειρήσεις είναι οι τρομοκράτες και πως δεν πρόκειται η Τουρκία να βλάψει τις δυνάμεις του συνασπισμού ή τους πολίτες.

Από την πλευρά του ο Λόιντ Όστιν εξέφρασε την αντίθεση και διαφωνία της Ουάσινγκτον σε ότι έχει να κάνει με ενδεχόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία.

Ακόμη, «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία», ιδίως «τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές» της Τουρκίας, «κάποιες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το ΙΚ» (σ.σ. η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος).

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε ακόμη:

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ακάρ: «Όχι» σε χερσαία επιχείρηση στη Συρία