ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη: Βασιλικοί πεζοναύτες επιχειρούσαν στην Ουκρανία!

Βρετανοί κομάντος είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία
Βρετανοί κομάντος είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία

Οι βασιλικοί πεζοναύτες της Βρετανίας έχουν λάβει μέρος σε μυστικές επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου» στην Ουκρανία, αποκαλύπτει για πρώτη φορά στρατηγός.

Επίλεκτοι κομάντο των Βασιλικών Πεζοναυτών αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία φέτος για να βοηθήσουν στην εκκένωση της βρετανικής πρεσβείας στο Κίεβο και να υποστηρίξουν «άλλες διακριτικές επιχειρήσεις», αποκάλυψε πρώην επικεφαλής του Σώματος. Ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Μαγκόβαν αποκάλυψε ότι οι πεζοναύτες πήγαν στην Ουκρανία πριν και μετά την εισβολή και λειτουύργησαν σε ένα «πολύ ευαίσθητο περιβάλλον», διευκρινίζοντας ωστόσο στην ιστοσελίδα της Mail ότι οι πεζοναύτες δεν εκτέλεσαν καμία πολεμική λειτουργία

Οι φημισμένοι «Royal Marines» αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία και συμμετείχαν σε μια σειρά επιχειρήσεων «υψηλού κινδύνου», σε «διακριτικές επιχειρήσεις» και εκτελούσαν καθήκοντα σε ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον», σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μάγκουαν, αναπληρωτή αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Βρετανίας και πρώην αρχηγό των Βασιλικών Πεζοναυτών. Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίτερα αυτό το έτος ότι μια μικρή ομάδα βρετανών στρατιωτών βρέθηκαν στην Ουκρανία για να εξασφαλίσουν τη βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο και να διατηρήσουν τη διπλωματική παρουσία της κυβέρνησης εκεί.

Eίναι η πρώτη φορά που ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι βρετανοί πεζοναύτες αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία ενόψει της ρωσικής εισβολής. Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο Globe and Laurel, το επίσημο περιοδικό των Royal Marines, ο Mαγκόβαν είπε: «Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, 45 κομάντο αναπτύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα , από τα βάθη ενός σκοτεινού, βόρειου νορβηγικού χειμώνα, για να εκκενώσουν το Βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο».

«Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, επέστρεψαν στη χώρα για να αποκαταστήσουν τη διπλωματική αποστολή, παρέχοντας προστασία στο κρίσιμο προσωπικό. Και στις δύο φάσεις, οι καταδρομείς υποστήριξαν άλλες διακριτικές επιχειρήσεις σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον και με υψηλό επίπεδο πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου».

«Η ικανότητα κίνησης και λειτουργίας σε όλο τον χώρο μάχης είναι πολύ περιορισμένη. Βλέπουμε αυτό το παιχνίδι σήμερα στην πραγματικότητα, στην περιοχή του Ντονμπάς και της Μαύρης Θάλασσας. Είναι ένα περιβάλλον, με λίγα μέρη για να κρυφτεί κανείς, όπου υπάρχει μια συνεχής μάχη για την υπεροχή του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος, ένα περιβάλλον όπου χρειάζεσαι ελευθερία για να πετάξεις, να επικοινωνήσεις, να δεις και να χτυπήσεις» είπε.

Εκπρόσωπος του Βασιλικού Ναυτικού είπε στη MailOnline: «Οι βασιλικοί πεζοναύτες αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν τη διπλωματική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα. δεν υπηρέτησαν κανένα μαχητικό λειτούργημα».

Πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι μια μικρή ομάδα στρατιωτικού προσωπικού είχε μεταβεί στην Ουκρανία για να παραδώσει όπλα και εκπαίδευση καθώς αυξανόταν η απειλή πολέμου. Και αργότερα είπε ότι βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό είχε σταλεί για να παραδώσει εκπαίδευση οπλικών συστημάτων σε Ουκρανούς στρατιώτες όταν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος.

Όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών εκείνη την εποχή επέμεινε ότι κανένας Βρετανός στρατιώτης δεν συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις. «Βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει τις συζητήσεις γύρω από τη σημαντική εκπαίδευση που προσφέρεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν εξυπηρετούν καμία πολεμική λειτουργία» είχε διευκρινίσει.